Ομάδα Αμερικανών νεφρολόγων ανέπτυξε εμφυτεύσιμο τεχνητό νεφρό χρησιμοποιώντας φίλτρα από μικροτσίπ και ζωντανά νεφρικά κύτταρα, που φορτίζεται από την καρδιά του ασθενούς.

Η συσκευή που αναπτύχθηκε από τον Dr William H Fissell IV, του Vanderbilt University, μπορεί ενδεχομένως μελλοντικά να βοηθά τους νεφροπαθείς να αποφεύγουν την αιμοκάθαρση.

Ο Fissell δήλωσε ότι οι ερευνητές δημιουργούν βιο-υβριδική συσκευή που μπορεί να μιμηθεί τη λειτουργία ενός νεφρού ώστε να αποφευχθεί η αιμοκάθαρση.

Στόχος είναι να γίνει αρκετά μικρή, περίπου σαν ένα κουτάκι αναψυκτικού, για να μπορεί να εμφυτευτεί στο σώμα ενός ασθενούς.
Κλειδί της συσκευής είναι ένα μικροτσίπ. Ονομάζεται σιλικόνη νανοτεχνολογίας.. Χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποίησε η βιομηχανία μικροηλεκτρονικής στους υπολογιστές.

Τα τσιπ είναι ακριβή και αποτελούν ιδανικά φίλτρα.

Ωστόσο, τα μικροτσίπ έχουν ακόμα έναν αναγκαίο ρόλο πέρα από το φιλτράρισμα.

Αποτελούν επίσης το σκελετό στον οποίο θα ακουμπήσουν τα ζωντανά νεφρικά κύτταρα.
Ο Fissell χρησιμοποιεί ζωντανά νεφρικά κύτταρα που θα αναπτυχθούν πάνω και γύρω από τα φίλτρα μικροτσίπ. Στόχος είναι να μιμηθούν τα κύτταρα τις λειτουργίες των νεφρών.

Η ερευνήτρια Amanda Buck, εξετάζει αν υπάρχουν περιοχές στη συσκευή που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θρόμβωση.
Ο Fissell δήλωσε ότι έχει μακριά λίστα ασθενών που επιθυμούν να εγγραφούν σε μελλοντικά δοκιμή. Πιλοτικές έρευνες των φίλτρων σιλικόνης μπορούν να αρχίσουν μέχρι το τέλος του 2017.

Καθώς η βιο-υβριδική συσκευή δεν είναι στην εμβέλεια της ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύεται από την απόρριψη οργάνου.

Η συσκευή λειτουργεί φυσιολογικά με τη ροή του αίματος του ασθενούς.

 

Πηγές:
http://news.vanderbilt.edu.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων