Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι τακτικές συνομιλίες στο κινητό τηλέφωνο για περισσότερο από μια ώρα την ημέρα και το να μιλά κάποιος όταν φορτίζει το κινητό του διπλασιάζουν την πιθανότητα μείωσης της συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων από 33,3% έως 66,7%.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι συγκεντρώσεις σπερματοζωαρίων μειώνονται σε μη φυσιολογικό επίπεδο στους άντρες που κρατούν το τηλέφωνο σε απόσταση μικρότερη των 50,8 εκατοστών από τη βουβωνική χώρα. Μη φυσιολογική συγκέντρωση φάνηκε σε περίπου 47% των ανθρώπων που κρατούν το τηλέφωνο σε μικρή απόσταση σε σύγκριση με περίπου 11% στον συνολικό αντρικό πληθυσμό.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Reproductive BioMedicine Online, στηρίζουν την υπόθεση σχέσης μεταξύ χρήσης κινητού τηλεφώνου και αντρικής υπογονιμότητας που προκαλείται από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών.

Ο Dr. Ariel Zilberlicht, του Carmel Medical Center και του Technion Faculty of Medicine, στη Χάιφα, δήλωσε ότι μετά τα ευρήματα συνιστάται η μείωση της διάρκειας των τηλεφώνων, η μη μεταφορά του κινητού κοντά στη βουβωνική χώρα, να μην κοιμάται κάποιος δίπλα του ή όταν φορτίζεται και η χρήση hands-free.

Ο Zilberlicht τονίζει ότι χρειάζονται μεγαλύτερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα όσον αφορά την ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα και την ανδρική υπογονιμότητα.

Η έρευνα περιέλαβε 106 άντρες που αξιολογήθηκαν σε μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής το διάστημα 2011-2012, και αντιμετώπισε ευρεία ακτίνα παραγόντων που συνδέονται με συνήθειες χρήσης κινητού τηλεφώνου και την ποιότητα σπέρματος σύμφωνα με παραμέτρους που έθεσε ο ΠΟΥ το 2010.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που περιλάμβαναν δημογραφικά χαρακτηριστικά και στοιχεία για ιατρικές παθήσεις και λεπτομερείς ερωτήσεις για τη χρήση τηλεφώνου.

Μετά τη συλλογή των στοιχείων, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ όλων των ανεξάρτητων παραγόντων και των αποτελεσμάτων στην ποιότητα του σπέρματος. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην έρευνα που έχει τίτλο “Habits of cell phone usage and sperm quality — does it warrant attention?”

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής εργασίας της Dr. Yulia Sheinfeld, του Technion Faculty of Medicine, υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Martha Dirnfeld, διευθύντριας του Carmel Medical Center.

 

Πηγές:
Reproductive BioMedicine Online.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού