Ενήλικες που υπέστησαν συναισθηματική κακοποίηση ως παιδιά μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ημικρανιών αλλά τέτοια σχέση δεν φάνηκε με τη σωματική ή τη σεξουαλική κακοποίηση, ανέφεραν ερευνητές.

Η Dr. Gretchen Tietjen, του University of Toledo στο Ohio, δήλωσε ότι η συναισθηματική κακοποίηση εμφάνισε την ισχυρότερη σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο ημικρανιών.

Πρόσθεσε, ότι η κακοποίηση στην παιδική ηλικία μπορεί να έχει μακροχρόνια επίδραση στην υγεία και την ευεξία.
Ωστόσο, αν και η έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ της συναισθηματικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία και της ημικρανίας δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Από τους σχεδόν 14.500 νέους ενήλικες που μελετήθηκαν, περίπου το 14% είχε διαγνωστεί με ημικρανίες. Περίπου το 47% δήλωσε ότι είχε κακοποιηθεί συναισθηματικά στην παιδική ηλικία, το 18% ότι είχε κακοποιηθεί σωματικά και το 5% ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Ποσοστό 61% όσων εμφάνισαν ημικρανίες δήλωσε ότι κακοποιήθηκε στην παιδική ηλικία σε σχέση με 49% όσων δεν είχαν ημικρανίες.

Έχοντας λάβει υπόψη την ηλικία, το εισόδημα, τη φυλή και το φύλο, ερευνητές κατέληξαν ότι ενήλικες με ιστορικό παιδικής κακοποίησης είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανίες σε σχέση με όσους δεν κακοποιήθηκαν.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι όσοι είχαν υποστεί συναισθηματική κακοποίηση ως παιδιά είχαν 52% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανίες σε σχέση με όσους δεν είχαν υποστεί.

Ωστόσο, ενήλικες που εμφάνισαν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία δεν είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για ημικρανία σε σχέση με όσους δεν είχαν υποστεί κακοποίηση.

Η σχέση μεταξύ συναισθηματικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία και αυξημένου κινδύνου ημικρανίας αργότερα παρέμενε και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το άγχος και την κατάθλιψη.

Σε αυτή την ανάλυση, ενήλικες που υπέστησαν συναισθηματική κακοποίηση ως παιδιά είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανίες σε σχέση με όσους δεν κακοποιήθηκαν.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν τον Απρίλιο στο συνέδριο της American Academy of Neurology στο Βανκούβερ.

Πηγές:
American Academy of Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA