Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορούν να εντοπίσουν την επιληψία με βάση αλλαγές στη δραστηριότητα της καρδιάς, ακόμα και αν δεν υπάρχουν επιληπτικές κρίσεις, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του Case Western University δήλωσαν ότι αλλαγές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα δείχνουν την πάθηση και υποδεικνύουν ότι αγωγή που θα το επανάφερε σε φυσιολογική λειτουργία θα μπορούσε να βοηθά στον έλεγχο της επιληψίας.

Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ελέγχει την αναπνοή και επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό των παιδιών με επιληψία όταν κοιμούνται, περισσότερο σε σχέση με τα υγιή παιδιά, και το ίδιο φάνηκε να ισχύει σε παιδιά χωρίς νευρολογικά θέματα αλλά με τις ίδιες αλλαγές στην καρδιακή δραστηριότητα.

Ο Roberto Fernández Galán, δήλωσε ότι τα ευρήματα για τις αλλαγές του καρδιακού παλμού στην επιληψία δείχνουν προς αυξημένη δραστηριότητα στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ηλεκτροκαρδιογραφήματα και άλλα στοιχεία 91 παιδιών και εφήβων με επιληψία και 25 παιδιών που νευρολογικά ήταν φυσιολογικά, για 30 λεπτά ελαφρού ύπνου.

Κανένα από τα παιδιά δεν είχε επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυξήσεις στον καρδιακό παλμό στην εισπνοή και μειώσεις στην εκπνοή όπως και πιο αργός παλμός ήταν πιο εμφανή σε παιδιά με επιληψία.
Αναφέρουν ότι οι αλλαγές είναι σε ευθυγράμμιση με την επίδραση της επιταχυνόμενης δραστηριότητας του πνευμονογαστρικού νεύρου σε παιδιά με επιληψία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για να βοηθηθεί να επανέλθει το αυτόνομο νευρικό σύστημα για τον έλεγχο της επιληψίας, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Neurophysiology.

Πηγές:
Journal of Neurophysiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις