Η περίοδος των γιορτών είναι περίοδος όπου σημειώνονται και πολλά περιστατικά καρδιακής προσβολής, προειδοποιεί ο καρδιολόγος Dr.Keith Churchwell, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Nasville των ΗΠΑ.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία 53 εκατ. θανάτων που συνέβησαν μεταξύ του 1973 και του 2001, τα μοιραία περιστατικά από καρδιακή προσβολή αυξήθηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, με έξαρση την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι πίσω από τον αυξημένο αριθμό καρδιακών προσβολών.

Άνθρωποι με συμπτώματα καρδιακού προβλήματος πριν από τις διακοπές, έχουν την τάση να καθυστερούν να επισκεφτούν τον γιατρό. Αυτό οφείλεται στις υποχρεώσεις του σπιτιού, στο να μη θέλουν να ‘χαλάσουν’ τη διασκέδαση των γιορτών ή να μη θέλουν να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα εισαγωγής τους στο νοσοκομείο την περίοδο των γιορτών.

Σαν αποτέλεσμα, είναι λιγότερο πιθανό να δούνε τον γιατρό τους αυτή την περίοδο για να λάβουν τη φροντίδα που ίσως χρειάζονται.

Επιπλέον, την περίοδο των γιορτών πολλοί άνθρωποι σταματάνε την άσκηση και την κατάλληλη διατροφή.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, ορισμένοι άνθρωποι έχουν περάσει πολύ χρόνο κάνοντας γυμναστική και όταν φτάνουν οι γιορτές ξεφεύγουν από το πρόγραμμά τους. Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις γι αυτό. Είναι περίοδος γιορτών, είναι απασχολημένοι, ο χρόνος που τρώνε σε φίλους ή έξω είναι περισσότερος από ότι συνήθως, ενώ πιο εύκολα βρίσκει κάποιος δικαιολογίες για να αποφύγει την άσκηση.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξηθεί κατά τη διάρκεια των γιορτών, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε αυτό που ονομάζεται ‘καρδιακό σύνδρομο γιορτών’.

Το αλκοόλ έχει τοξική επίδραση στον καρδιακό μυ με πολλούς τρόπους αλλά ειδικά μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό των καρδιακών μυών, ειδικά του κόλπου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή-έναν μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό που είναι ‘κλασικό εύρημα’ στην καρδιά την περίοδο των γιορτών.

Επιπλέον, οι ρυθμοί των γιορτών μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους να ξεχάσουν να λάβουν τα φάρμακά τους, όπως τα αντιπηκτικά και τα χάπια για την υπέρταση. Τέτοια έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε οξύ καρδιακό πρόβλημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο