Τα μωρά που γεννιούνται με επιλεκτική Καισαρική τομή έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα, σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό, υποδεικνύει νέα έρευνα που εξέτασε στοιχεία 34.000 τοκετών.

Οι ερευνητές από τη Δανία ανακάλυψαν ότι ήταν μέχρι τέσσερις φορές περισσότερες οι πιθανότητες να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα τα μωρά που γεννήθηκαν με Καισαρική. Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Aarhus δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Medical Journal’.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μωρά μπορεί να έχουν έλλειψη από τις ορμονικές και σωματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του τοκετού, που βοηθούν την ανάπτυξη των πνευμόνων.

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν με Καισαρική έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στον τοκετό. Η ομάδα των Δανών ερευνητών εξέτασε 34.000 τοκετούς λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας, το βάρος και το αν η μητέρα κάπνιζε ή έπινε αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.

Παρατήρησαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν με επιλεκτική Καισαρική είχαν αυξημένο κίνδυνο για γενικά αναπνευστικά προβλήματα.

Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος όσο νωρίτερα είχε γίνει η Καισαρική. Στις 37 εβδομάδες ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 4φορές, στις 38 εβδομάδες κατά 3, ενώ στις 39 εβδομάδες ήταν διπλάσιος.Για παράδειγμα, στις 37 εβδομάδες, ένα στα δέκα μωρά εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα, σε σχέση με ποσοστό 2,8% των παιδιών που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τρόπο.Στις 38 εβδομάδες, το ποσοστό ήταν 1,7% σε σχέση με ποσοστό 5,1% και στις 39 εβδομάδες, 1,1% σε σχέση με 2,1%.

Ίδιο σχήμα φάνηκε να ακολουθεί και ο κίνδυνος σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι σημαντικά λιγότερα μωρά θα αναπτύξουν αναπνευστικά προβλήματα αν οι επιλεκτικές Καισαρικές αναβάλλονται μέχρι την 39η εβδομάδα κύησης. Σημειώνουν ότι είναι πιθανόν, ορμονικές και άλλες αλλαγές που σχετίζονται με τον τοκετό να είναι σημαντικές για την ανάπτυξη των πνευμόνων στα νεογνά και ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να μην συμβαίνουν στα νεογνά που έχουν γεννηθεί με επιλεκτική Καισαρική τομή.

Η γυναικολόγος Dr.Maggie Blott, δήλωσε ότι στη Βρετανία έχει συσταθεί στους γυναικολόγους να μην προβαίνουν σε επιλεκτική Καισαρική πριν τις 39 εβδομάδες.

Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι μια επιλεκτική Καισαρική μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το νεογνό.

Όπως δηλώνει, μερικά νεογνά μπορεί να αναπτύξουν προσωρινά αναπνευστικά προβλήματα, συνήθως αναρρώνουν, αλλά καμιά φορά μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά. Θεωρεί πως οποιαδήποτε έρευνα ενισχύει το γεγονός ότι η Καισαρική δεν είναι απαραίτητα προς συμφέρον του μωρού είναι καλοδεχούμενη.

Σύμφωνα με την Mervi Jokinen, εκπρόσωπο Συλλόγου Μαιών στη Βρετανία, τα ποσοστά Καισαρικών είναι ιδιαίτερα υψηλά στη χώρα. Είναι μια επέμβαση που επηρεάζει και τη μητέρα και το παιδί.

Καταλήγοντας, σημειώνει πως η απόφαση για Καισαρική δεν θα πρέπει να λαμβάνεται εύκολα και θα πρέπει να βασίζεται σε ουσιαστικούς ιατρικούς λόγους.

Πηγές:
‘British Medical Journal’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα