Γυναίκες που διατηρούν υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος και θηλάζουν τα μωρά τους αποκλειστικά για τουλάχιστον 6 μήνες μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου να εμφανίσουν τα παιδιά τους ηπατική νόσο στην εφηβεία, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι αν ο ΔΜΣ πριν την εγκυμοσύνη είναι εντός του φυσιολογικού εύρους, ο κίνδυνος εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος στην εφηβεία μειώνεται κατά το ήμισυ.

Επίσης, ο αποκλειστικός θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο κατά ένα τρίτο.
Ο ερευνητής Oyekoya Ayonrinde, του University of Western Australia, θέλησε να διαπιστώσει αν υπάρχει σχέση μεταξύ της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος στην εφηβεία, παραγόντων της μητέρας και της διατροφής του μωρού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν τη μεγάλη επίπτωση που οι παράγοντες της μητέρας μπορούν να έχουν στον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικής νόσου στους εφήβους.

Πρόσφατες έρευνες υπέδειξαν ότι έχει γίνει η πιο συνήθης ηπατική νόσος σε ανθρώπους 2 έως 19 ετών, με τα μισά από τα παχύσαρκα παιδιά να την εμφανίζουν.

Η έρευνα δείχνει τη σημασία της κατάλληλης βρεφικής διατροφής και του οφέλους του αποκλειστικού και παρατεταμένου θηλασμού για 6 μήνες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία, όπως κύηση, τοκετός, παιδικά και εφηβικά χαρακτηριστικά, μέσω ερωτηματολογίων, συνεντεύξεων, κλινικής εξέτασης και εξετάσεων αίματος.

Υπέβαλαν σε υπερηχογραφήματα 1.170 17χρονους για διάγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσο του ήπατος.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι πάνω από το 15% των εφήβων από την ομάδα της έρευνας διαγνώστηκε με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Άνθρωποι που θήλασαν αποκλειστικά ως μωρά για τουλάχιστον 6 μήνες είχαν χαμηλότερη εμφάνιση μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος στην εφηβεία σε σύγκριση με όσους θήλασαν για λιγότερο από 6 μήνες.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο The International Liver Congress 2016 στη Βαρκελώνη.

Πηγές:
The International Liver Congress 2016.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]