Η εφαρμογή αντηλιακού με δείκτη 30 SPF σε ποντικούς πριν εκτεθούν σε ακτινοβολία UVB καθυστέρησε την εμφάνιση μελανώματος, αναφέρουν ερευνητές.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποντικοί για τον εντοπισμό και την ανάπτυξη νέων και πιο αποτελεσματικών τρόπων πρόληψης των πιο επικίνδυνων καρκίνων δέρματος.

Η ερευνήτρια Christin Burd, του Ohio State University, δήλωσε ότι τα προηγούμενα 40 χρόνια τα περιστατικά μελανώματος ακολουθούν σταθερά αυξητική τροχιά στις ΗΠΑ. Το αντηλιακό είναι γνωστό πως εμποδίζει το δέρμα από το να υποστεί έγκαυμα όταν εκτίθεται σε ακτίνες UV που είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μελάνωμα.

Η Burd σημείωσε ότι ανέπτυξε μοντέλο σε ζώα που επιτρέπει την εξέταση της ικανότητας ενός αντηλιακού όχι μόνο να εμποδίζει τα εγκαύματα αλλά και το μελάνωμα. Το θεωρεί αξιοσημείωτο επίτευγμα. Ελπίζει ότι το μοντέλο θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την πρόληψη του μελανώματος.

Η ερευνήτρια κατέληξε ότι δεν έχει καταστεί πιθανό να εξεταστεί αν τα αντηλιακά εμποδίζουν το μελάνωμα, επειδή γενικά παρασκευάζονται ως καλλυντικά και δοκιμάζονται σε ανθρώπους- εθελοντές ή σε μοντέλα συνθετικού δέρματος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι έρευνες σε ζώα, συχνά δεν έχουν παρόμοια αποτελέσματα στους ανθρώπους,.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα στο συνέδριο του American Association for Cancer Research, στη Νέα Ορλεάνη.

 

Πηγές:
Συνέδριο του American Association for Cancer Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;