Φορείς του ιού HIV ενδεχομένως γερνούν πρόωρα- κάτι που τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αναφέρει νέα έρευνα.

Με την  αντιρετροϊκή θεραπεία πολλοί άνθρωποι με HIV μπορούν να αναμένουν ότι θα ζήσουν δεκαετίες μετά τη λοίμωξη με τον  ιό του  AIDS. Ωστόσο, γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς συχνά δείχνουν σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Χρησιμοποιώντας έναν δείκτη μεγάλης ακρίβειας για τη γήρανση σε βιολογικό επίπεδο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο ιός HIV -κατά μέσον όρο- φαίνεται να προκαλεί πρόωρη γήρανση σχεδόν κατά 5 χρόνια.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 19%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Cell.

Ο ερευνητής Howard Fox, του University of Nebraska Medical Center στην Omaha, δήλωσε ότι έχουν αλλάξει τα ιατρικά δεδομένα όσον αφορά την αντιμετώπιση ανθρώπων με HIV. Τώρα δεν ανησυχούμε τόσο σχετικά με λοιμώξεις αλλά με νόσους που συνδέονται με τη γήρανση, όπως καρδιαγγειακές νόσους, νευρονοητικές βλάβες και ηπατικά προβλήματα.

Μπορεί ενδεχομένως να είναι πιθανή η ανάπτυξη φαρμάκων για την επιβράδυνση ή την πρόληψη του πρόωρου θανάτου σε ανθρώπους με HIV, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι η καλύτερη επιλογή επί του παρόντος είναι οι συγκεκριμένοι ασθενείς να ακολουθούν υγιεινές συνήθειες, όπως σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και αποφυγή φαρμάκων, αλκοόλ και καπνού.

 

 

Πηγές:
Molecular Cell.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]