Αν και η ηπατίτιδα Β έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του ήπατος από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, νέα έρευνα του U.S. Centers for Disease Control, υποδεικνύει ότι η εξουδετέρωση του ιού δεν περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ που προκαλείται από την λοίμωξη.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Alimentary Pharmacology and Therapeutics,ερευνητές του CDC των ΗΠΑ, ανακάλυψαν μικρή διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ  ανθρώπων που είχαν αντιμετωπιστεί επιτυχώς για λοίμωξη ηπατίτιδας B και όσων δεν είχαν αντιμετωπιστεί.

Προηγουμένως εκτιμάτο ότι η εξουδετέρωση του ιού από τον οργανισμό θα προκαλούσε την επιστροφή του κινδύνου για καρκίνο ήπατος στα φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, αυτό μπορεί ενδεχομένως να μην αληθεύει.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 238 ασθενείς που θεραπεύτηκαν  από λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β και  435 που δεν το πέτυχαν, από το 1982 έως το 2013, ανακαλύπτοντας ότι ο κίνδυνος καρκίνου ήταν περίπου ίδιος μεταξύ των δυο ομάδων.

O ερευνητής Dr. Prabhu Gounder, δήλωσε ότι καθώς ο κίνδυνος καρκίνου στο ήπαρ συνδέεται σε ενήλικες με φαινομενική ίαση της λοίμωξης, ενδεχομένως οι ασθενείς χρειάζεται να συνεχίσουν να παρακολουθούνται στενά.

 

 

Πηγές:
Alimentary Pharmacology and Therapeutics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο