Πολύ ακριβά πληρώνει ο Έλληνας τρεις κακές του συνήθειες -και συγκεκριμένα το «πρόχειρο φαγητό», την κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα. Αυτές ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων που αναγκάζεται να κάνει ο Έλληνας για την αντιμετώπισή των ασθενειών που αυτές προκαλούν, όπως επιβεβαιώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι πολλές και σοβαρές, όπως οι καρδιοπάθειες και η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η οστεοαρθρίτιδα ή τα μυοσκελετικά προβλήματα, καθώς και οι ψυχολογικές διαταραχές. Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, καθώς ένα στα δύο Ελληνόπουλα, ηλικίας 10-12 ετών αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους. Περίπου το 20% των Ελλήνων αυτής της ηλικίας έχει πρόβλημα παχυσαρκίας, ενώ το 30% είναι επιπλέον υπέρβαρο. Εκτός από τους ανήλικους, υψηλά ποσοστά εμφανίζονται και στους ενήλικες. Το 22,5% του πληθυσμού (18,2% των γυναικών και 26% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι και το 35,2% (30% των γυναικών και περισσότερο από το 40% των ανδρών) είναι υπέρβαροι.

Την ίδια στιγμή, σοβαρά προβλήματα υγείας προκαλεί και η κατάχρηση αλκοόλ. Το τελευταίο μπορεί να επιδεινώσει πάνω από 180 ασθένειες ή ακόμη και να τις προκαλέσει. Οι αυξημένες δόσεις οινοπνεύματος επηρεάζουν την ψυχολογία, ενώ η υπερβολική κατανάλωση έχει ως αποτέλεσμα- μεταξύ άλλων- κίρρωση του ήπατος, έλκος, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, όπως του στόματος.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών, φθάνοντας το 38% έναντι 26% που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει υπολογισθεί, ότι το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών μειώνεται κατά 5 ως 8 χρόνια και ότι χάνονται κατά μέσο όρο 5,5 λεπτά ζωής για κάθε τσιγάρο που καπνίζεται, δηλαδή περίπου όσο και ο χρόνος καπνίσματος του τσιγάρου. Στην Ελλάδα, η οφειλόμενη στο κάπνισμα θνησιμότητα φτάνει το 19,3%, ενώ το ποσοστό των χαμένων ετών ζωής το 12,9%. Το κάπνισμα θεωρείται ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους και συχνότερους παράγοντες που ενέχονται στην ανάπτυξη του εμφράγματος του μυοκαρδίου, το οποίο είναι η πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο και αυξανόμενης συχνότητας αιτία θανάτου στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία