Η βιταμίνη B3 (νικοτιναμίδη) ενδεχομένως είναι απλή και αποτελεσματική μέθοδος για την ανακούφιση του ξηρού δέρματος, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές.

Η δοκιμή σε 292 ασθενείς ανακάλυψε ότι σκευάσματα νικοτιναμίδης μείωσαν την ξηρότητα του δέρματος μέχρι 7% σε διάστημα 12 μηνών (σε σύγκριση με placebo).

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι υπήρχε 15% διαφορά στην ξηρότητα του δέρματος μεταξύ χειμερινών και καλοκαιρινών μηνών.
Η καθηγήτρια Diona Damian, του University of Sydney, δήλωσε ότι αυτό σημαίνει ότι η νικοτιναμίδη αναπλήρωσε τουλάχιστον μισή από την ενυδάτωση του δέρματος, που αλλιώς θα είχε χαθεί.

Η ξηρότητα του δέρματος μειώθηκε ιδιαίτερα στο μέτωπο αλλά όχι τόσο πολύ στα άκρα, υποδεικνύοντας ότι το πρόσωπο είναι περισσότερο δεκτικό σε αλλαγές στην ενυδάτωση του δέρματος.

Η έρευνα περιέλαβε ανθρώπους 30 έως 90 ετών που έλαβαν είτε 500mg νικοτιναμίδης είτε placebo δυο φορές την ημέρα για 12 μήνες.

Κάθε 3 μήνες οι συμμετέχοντες εξετάζονταν.

Η καθηγήτρια Damian δήλωσε ότι ενώ τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα η έρευνα εξέτασε μόνο ανθρώπους με καρκίνο του δέρματος και όχι ειδικά όσους είχαν ξηρότητα.

Ωστόσο, αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί σε νέες έρευνες, η νικοτιναμίδη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλες αλλαγές για τον έλεγχο της ξηροδερμίας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η λήψη διαφορετικής μορφής βιταμίνης B3, (νιασίνης) που έχει παρενέργειες τις οποίες δεν βλέπουμε με τη νικοτιναμίδη, πρόσθεσε η ειδικός.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Australian College of Dermatology, στο Περθ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Dermatology.

 

Πηγές:
British Journal of Dermatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε