Το ζωηρό περπάτημα για 30 λεπτά επί 6 ημέρες την εβδομάδα είναι αρκετό για να μειώσει τους πόντους γύρω από τη μέση και τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί συχνή κατάσταση που σχετίζεται με την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Johanna Johnson, του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα, η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει όφελος ακόμα και αν δεν αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες. Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελείται από παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, διαβήτη και εγκεφαλικό.

Για να διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο ένα άτομο πρέπει να έχει τρία από τα πέντε συμπτώματα: μεγάλη μέση, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα βλαβερών τριγλυκεριδίων, χαμηλά επίπεδα ‘καλής’ χοληστερόλης HDL και υψηλό σάκχαρο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα άσκησης, διαφόρων βαθμών έντασης και χρόνου. Εξέτασαν 171 υπέρβαρους άντρες και γυναίκες μέσης ηλικίας.

Πριν την τακτική άσκηση, ποσοστό 41% των συμμετεχόντων ανταποκρινόταν στα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου. Στο τέλος του προγράμματος, που διήρκεσε 8 μήνες, μόνο 27% ανταποκρίνονταν στα κριτήρια.

Η ερευνήτρια θεωρεί αξιοσημείωτη τη μείωση του ποσοστού. Θεωρεί πως η έρευνα αποτελεί ενθαρρυντικό νέο για ανθρώπους μέσης ηλικίας που ακολουθούν καθιστική ζωή και επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τρέχουν επί τέσσερις ή πέντε μέρες την εβδομάδα.

Μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία τους απλώς με το να περπατάνε γύρω από το σπίτι τους μετά το βραδινό φαγητό, κάθε νύχτα.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που ασκούνταν λιγότερο-περπατώντας 30 λεπτά επί 6 ημέρες την εβδομάδα ή 11 μίλια την εβδομάδα-ωφελήθηκαν σημαντικά, ενώ αυτοί που ασκούνταν περισσότερο, τρέχοντας 17 μίλια την εβδομάδα είχαν ελαφρά περισσότερα οφέλη σε σχέση με μείωση των δεικτών του μεταβολικού συνδρόμου.

Οι άνθρωποι που ασκούταν έντονα για μικρό διάστημα δεν βελτίωσαν τους δείκτες μεταβολικού συνδρόμου τόσο όσο οι συμμετέχοντες που ασκούνταν λιγότερο έντονα για περισσότερο διάστημα.

Αυτό υποδεικνύει ότι έχει μεγαλύτερη αξία να κάνει κάποιος καθημερινά ασκήσεις μέτριας έντασης παρά έντονες ασκήσεις μόλις λίγες μέρες την εβδομάδα.

Όλοι οι συμμετέχοντες έχασαν πόντους από τη μέση στο διάστημα των οκτώ μηνών που διήρκεσε η έρευνα, ενώ η ομάδα ελέγχου που δεν ασκήθηκε πήρε κιλά και πόντους γύρω από τη μέση. Σε έξη μήνες δεν ήταν σημαντική η αύξηση του βάρους αλλά σε διάστημα δεκαετίας είναι σημαντική, σημειώνει ο Καρδιολόγος Dr.William Κraus.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν αυτό που ήδη είναι γνωστό. Λίγη άσκηση είναι καλύτερη από καθόλου, περισσότερη άσκηση είναι γενικά καλύτερη από τη λιγότερη και καθόλου άσκηση έχει δραματικές συνέπειες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Cardiology’.

Πηγές:
‘American Journal of Cardiology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;