Επιστήμονες και γιατροί έχουν αναπτύξει εδώ και δεκαετίες, θεωρίες ότι ο κιρκαδιανός ρυθμός παίζει ρόλο σε αλλαγμένη χημική ρύθμιση στον εγκέφαλο ανθρώπων με διπολική διαταραχή. Πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί να έχουν δίκιο.

Επιστήμονες του McLean Hospital ανακάλυψαν σε αυτοψίες εγκεφάλων ασθενών με διπολική διαταραχή ότι χημικές ουσίες που εξαρτώνται από τον κιρκαδιανό ρυθμό για να δρουν σωστά επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ψυχική πάθηση.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κιρκαδιανός ρυθμός σε ανθρώπους με διπολική διαταραχή, καθώς και σχιζοφρένεια επηρεάζει τα συμπτώματα.

Όπως δήλωσαν, η σωματοστατίνη, σημαντικός νευροδιαβιβαστής για τη ρύθμιση του άγχους και της κατάθλιψης, επίσης παίζει ρόλο στις δυο διαταραχές.

Ο Dr. Harry Pantazopoulos, δήλωσε ότι από έρευνες σε ζώα γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κιρκαδιανό ρυθμό του υπερχιασµατικού πυρήνα χωρίς φάρμακα, με φωτοθεραπεία.

Θα μπορούσαμε δυνητικά να διορθώσουμε τις ανωμαλίες στον κιρκαδιανό ρυθμό σε ορισμένες περιοχές, όπως την αμυγδαλή, επανεκκινώντας τον κιρκαδιανό ρυθμό με φωτοθεραπεία.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biological Psychiatry, οι επιστήμονες εξέτασαν τον εγκέφαλο 15 ανθρώπων με διπολική διαταραχή, 12 με σχιζοφρένεια και 15 υγιών.

Εξέταση της αμυγδαλής έδειξε μειωμένους ανοσοδραστικούς νευρώνες σωματοστατίνης στη σχιζοφρένεια και σε ασθενείς με διπολική διαταραχή.

Σε υγιείς εγκεφάλους, η αμυγδαλή εμφάνισε υγιή κιρκαδιανό ρυθμό έκφρασης σωματοστατίνης, ενώ φάνηκε να αλλάζει στον εγκέφαλο ασθενών με διπολική διαταραχή.

Μη φυσιολογικοί κύκλοι της πρωτεΐνης έχουν συνδεθεί με τη σοβαρότητα της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών, με τη σωματική επίδραση του μη ομαλού ρυθμού εμφανή στη νέα έρευνα.

 

Πηγές:
Biological Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου