Επιστήμονες θεωρούν ότι εξέταση αίματος μπορεί ενδεχομένως να είναι αποτελεσματική στη διάγνωση της ενδομητρίωσης χωρίς να χρειάζεται εγχείρηση.

Σύμφωνα με έρευνες σε ποντικούς, που πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες του Penn State University, η μέτρηση του λιπιδαιμικού προφίλ της γυναίκας μπορεί ενδεχομένως να επιτρέψει στους γιατρούς τη διάγνωση της πάθησης με εξέταση αίματος.

Προηγούμενες έρευνες, περιλαμβανομένης μιας του 2010, υπέδειξαν ότι η ενδομητρίωση σχετίζεται με αλλαγές στο μεταβολισμό των λιπιδίων, υποδεικνύοντας ότι μια μέτρηση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα θα μπορούσε ενδεχομένως να εμποδίσει τη λαπαροσκοπική εγχείρηση για την επιβεβαίωση της πάθησης στις ασθενείς.

Για τη νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proteome Research, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μεταβολομική ανάλυση σε δείγματα αίματος από 2 ομάδες ποντικών, μια με τη νόσο και μια χωρίς.

Αφού μέτρησαν λιπίδια στο αίμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν υψηλότερα επίπεδα αρκετών από αυτά στο αίμα των ποντικών.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα στους ανθρώπους, η έρευνα υποδεικνύει ότι ένα απλό τεστ αίματος με άλλες κλινικές ενδείξεις θα μπορούσε πιθανόν να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. 

Πηγές:
Proteome Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νερό με σπόρους chia: Μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά;
‘Αδ. Γεωργιάδης: Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ καθιστά τη θέση τους πιο ελκυστική
Γιατροί ΕΣΥ: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που καθορίζει τους όρους άσκησης ιδιωτικού έργου