Άνθρωποι που κληρονομούν γενετική διαταραχή που προκαλεί υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και αρτηριοσκλήρυνσης, αναφέρει νέα έρευνα.

Η πάθηση ονομάζεται ετερόζυγη οικογενής υπερχοληστερολαιμία.
Τα γονίδια που συνδέονται με την πάθηση εμποδίζουν το ήπαρ να απομακρύνει τη χοληστερόλη LDL από το αίμα. Αυτό επιτρέπει στην κακή χοληστερόλη να συσσωρεύεται.

Γιατροί υποπτεύονται την ύπαρξη της οικογενούς νόσου όταν τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL είναι πάνω από 190 mg/dL.
Οι ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία από 6 ομάδες ανθρώπων που έλαβαν μέρος σε προηγούμενες έρευνες.
Σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν μέσα επίπεδα χοληστερόλης LDL, όσοι είχαν οικογενή υπερχοληστερολαιμία αντιμετώπιζαν πενταπλάσιο κίνδυνο για καρδιοπάθεια.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι όσοι είχαν γενετικά κληρονομική υψηλή χοληστερόλη ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν νόσους που προκαλούνται από την αρτηριοσκλήρυνση, όπως ανάπτυξη καρδιοπάθειας νωρίτερα-μέχρι 20 χρόνια στους άντρες και 30 στις γυναίκες.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές περιέλαβαν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια στην ανάλυση, οι κίνδυνοι παρέμεναν υψηλότεροι σε όσους είχαν τη διαταραχή.

Τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν τους γιατρούς να εξηγήσουν τον κίνδυνο της οικογενούς υπερχοληστερολαιμία πιο καθαρά στους ασθενείς. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, για τη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Dr. Donald Lloyd-Jones, του Northwestern University στο Σικάγο, ανέφερε ότι συζητήσεις μεταξύ γιατρών και ασθενών σχετικά με τη θεραπεία μπορούν να εμπλουτιστούν με τα νέα στοιχεία.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Circulation.

 

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο