Καναδοί ερευνητές ανέπτυξαν νέο εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς στα επείγοντα να ανακαλύψουν τις- ορισμένες φορές- επικίνδυνες κρυμμένες καταστάσεις που οδηγούν ορισμένους ανθρώπους σε λιποθυμία.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η λιποθυμία αποτελεί το 1% έως 3% των επισκέψεων στα επείγοντα.

Τις περισσότερες φορές είναι καλοήθης, αλλά για το περίπου 10% των ανθρώπων που επισκέπτονται τα επείγοντα για λιποθυμία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα δυνητικά απειλητικής για τη ζωή κατάστασης, όπως αρρυθμία ή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού.
Το εργαλείο Canadian Syncope Risk Score, των 9 ερωτήσεων, βοηθά τους γιατρούς στα επείγοντα να προβλέπουν τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος αρνητικό γεγονός, όπως δυνητικά μοιραία αρρυθμία, καρδιακή προσβολή και άλλα καρδιακά γεγονότα, γαστρορραγία, ακόμα και θάνατο, εντός ενός μηνός από τη λιποθυμία.

Ο Venkatesh Thiruganasambandamoorthy, του University of Ottawa, δήλωσε ότι η λιποθυμία είναι μεγάλο πρόβλημα. Ο τρόπος που οι ασθενείς που λιποθυμούν εξετάζονται στα επείγοντα ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ γιατρών και νοσοκομείων.
Ελπίζει ότι το νέο εργαλείο θα κάνει τη διαδικασία πιο σταθερή και θα βελτιώσει τον εντοπισμό σοβαρών καταστάσεων που συνδέονται με τη λιποθυμία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 4.030 ασθενείς, από τους οποίους 147 εμφάνισαν σοβαρό γεγονός τον μήνα μετά την έξοδο.
Σημάδια συνήθους και αβλαβούς ποικιλίας λιποθυμίας όπως το να είναι κάποιος σε ζεστό ή πολυσύχναστο μέρος, να στέκεται πολύ ώρα όρθιος ή να αισθάνεται έντονο φόβο ή πόνο, ιστορικό καρδιακής νόσου, μη φυσιολογικές μετρήσεις στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, υψηλότερα επίπεδα τροπονίνης, είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που οι γιατροί μπορούν να ενσωματώσουν σε διαγνωστικό εργαλείο.

Όταν συνδυαστούν οι συγκεκριμένοι παράγοντες δίνουν το συνολικό κίνδυνο του ασθενούς να εμφανίσουν αρνητικό γεγονός, από πολύ χαμηλό έως πολύ υψηλό.

Οι περισσότεροι ασθενείς που λιποθυμούν και εισάγονται στο νοσοκομείο δεν χρειάζεται να είναι εκεί. Μπορούν να περάσουν 4-7 ώρες στα επείγοντα πριν ληφθεί η απόφαση να αποχωρήσουν, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Thiruganasambandamoorthy, σημείωσε ότι αν το εργαλείο μπορεί να δώσει εξιτήριο σε ασθενείς χαμηλού κινδύνου, γρήγορα και με ασφάλεια, τότε πιστεύει ότι μπορεί να μειώσει την αναμονή στα επείγοντα και να αφήσει τις πηγές διαθέσιμες σε άλλους ασθενείς.

 

Πηγές:
Canadian Medical Association Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο