Οι γυναίκες που έχουν την πρώτη τους περίοδο καθυστερημένα και που μπαίνουν πιο αργά στην εμμηνόπαυση μπορεί να ζήσουν περισσότερα χρόνια, μέχρι και τα 90, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Οι ερευνητές βρήκαν πως οι γυναίκες που ξεκίνησαν να έχουν περίοδο μετά την ηλικία των 12 και που μπήκαν στην εμμηνόπαυση από τα 50 και αργότερα, και είχαν περισσότερα από 40 αναπαραγωγικά χρόνια, είχαν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι και τα 90.

Στην μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 16.000 Αμερικανές γυναίκες, από διάφορα φυλετικές και εθνοτικές ομάδες, και το 55% αυτών έζησε μέχρι την ηλικία των 90. Αυτό συμβαίνει επειδή φαίνεται πως οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν μικρότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κάποιες παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος.

Επιπλέον, οι γυναίκες που μπαίνουν πιο αργά στην εμμηνόπαυση είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται να πάρα πολύ καλή κατάσταση υγείας.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα για αυτές τις γυναίκες;

Ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίζουν και να πάσχουν από διαβήτη - το κάπνισμα, μάλιστα, είναι γνωστό πως προκαλεί βλάβη στο καρδιαγγειακό σύστημα και στις ωοθήκες, και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση. Τέλος, οι γυναίκες που μπαίνουν αργότερα στην εμμηνόπαυση βρίσκονταν σε μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους.

Πηγές:
Menopause Journal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα