Η έρευνα βασίστηκε σε ιατρικές πληροφορίες της πενταετίας 2008-2013 για περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά από τη Νορβηγία, τα 6.600 από τα οποία είχαν διαγνωστεί με επιληψία.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι σχεδόν τέσσερα στα πέντε παιδιά με τη νόσο έπασχαν και από άλλα προβλήματα υγείας, ενώ από όλα τα άλλα παιδιά μόνο το 30% είχε ανάλογα προβλήματα.

Τα περισσότερα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας εντοπίστηκαν στα παιδιά που είχαν διαγνωστεί με επιπλεγμένη επιληψία, αλλά ακόμα και τα παιδιά με λιγότερες επιπλοκές είχαν αυξημένη πιθανότητα να έχουν συνοδά προβλήματα.

Η επιπλεγμένη επιληψία είναι αυτή που εκδηλώνεται μαζί με άλλες διαταραχές, οι οποίες έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνους με αυτήν ή σε μερικές περιπτώσεις είναι η αιτία που προκλήθηκε η επιληψία, λένε οι ερευνητές.

Αν και οι ειδικοί γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι στα παιδιά με επιληψία είναι αυξημένη η πιθανότητα εκδήλωσης και άλλων προβλημάτων υγείας, "μας εξέπληξε το εύρημα ότι αυτή η πιθανότητα είναι 80%" δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Dr. Richard Chin, senior clinical research fellow Παιδιατρικών Νευροεπιστημών και διευθυντής του Muir Maxwell Epilepsy Centre στο University of Edinburgh.

Και συνέχισε: "Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν για τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά τους ώστε να εξασφαλίζουν ότι το παιδί θα αξιολογείται σφαιρικά για όλες τις πλευρές της υγείας του. Σε αυτές τις πλευρές συμπεριλαμβάνονται η ανάπτυξη, η ψυχική υγεία, η διατροφή και η ποιότητα του ύπνου του".

Σύμφωνα με την έρευνα, τα πιο συχνά συνυπάρχοντα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στα παιδιά με την επιληψία ήταν τα πεπτικά, και στη συνέχεια γενετικές ανωμαλίες που δεν αφορούσαν τον εγκέφαλο, τα μυοσκελεκτικά προβλήματα, το άσθμα και άλλες αναπνευστικές διαταραχές.
Αρκετά συχνές ήταν και οι νευρολογικές διαταραχές, όπως η εγκεφαλική παράλυση, οι κεφαλαλγίες, οι νευρολογικές γενετικές ανωμαλίες.

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας ήταν πέντε φορές πιο συχνή στα παιδιά με επιληψία απ’ ό,τι σε εκείνα χωρίς τη νόσο, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Pediatrics, προσθέτοντας ότι αυτή η διαταραχή παρατηρήθηκε στο 12% των παιδιών με τις επιληπτικές κρίσεις.

Η επιληψία είναι μια από τις πιο συχνές νευρολογικές διαταραχές, και προσβάλλει το 1% του πληθυσμού.

Πηγές:
Pediatrics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας