Ηλικιωμένοι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και πάσχουν από αναιμία μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας, σύμφωνα με ερευνητές.

Ο Dr. Phyo Myint, δήλωσε ότι σε χιλιάδες ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο όσοι είχαν αναιμία εμφάνιζαν 1,5 έως 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας εντός ενός έτους σε σχέση με ασθενείς χωρίς αναιμία.

Ο Myint, καθηγητής στο University of Aberdeen στη Σκοτία, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η αντιμετώπιση της αναιμίας θα εμποδίσει το εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά ότι όπως και σε πολλές παθήσεις άνθρωποι με αναιμία θα πρέπει να βρουν την αιτία και αν είναι εφικτό να την αντιμετωπίσουν.

Ωστόσο δεν είναι σαφής η αιτία της σχέσης αναιμίας και αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο ερευνητής, πρόσθεσε ότι η αναιμία είναι συχνή σε τέτοιους ασθενείς. Ηλικιωμένοι, γενικά, έχουν συχνά αναιμία ή χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 8.000 ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, ηλικίας 77 ετών κατά μέσον όρο. Επιπλέον επισκόπησαν 20 έρευνες οι οποίες αύξαναν το συνολικό αριθμό ασθενών σε σχεδόν 30.000.

Όπως έδειξε η έρευνα, περίπου το 25% των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν αναιμία. Η πάθηση συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε πολλές χρονικές στιγμές ένα χρόνο μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο αυξημένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης επίσης συνδέονταν με φτωχότερο αποτέλεσμα και υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, κυρίως εντός του πρώτου μήνα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό υποδεικνύει ότι τα χαμηλά και τα υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης θα μπορούσαν να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσαν οι ερευνητές.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν η αντιμετώπιση της αναιμίας θα μπορούσε να βελτιώσει την επιβίωση από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

 

 

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα