Άνθρωποι που κάποτε εμφάνισαν χολολιθίαση μπορεί ενδεχομένως να έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, μελλοντικά, αναφέρει νέα μεγάλη έρευνα.

Σε ομάδα 250.000 ανθρώπων, ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν ιστορικό χολολιθίασης αντιμετώπιζαν 17% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια τις επόμενες δεκαετίες.

Οι πέτρες στη χολή και η καρδιοπάθεια μοιράζονται μερικούς κοινούς παράγοντες, όπως παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν να εξηγήσουν ολοκληρωτικά τα ευρήματα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Dr. Lu Qi, του Tulane University στη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε ότι ορισμένες έρευνες υπέδειξαν ότι άνθρωποι με ιστορικό χολολιθίασης αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ωστόσο, αυτές οι έρευνες είχαν περιορισμούς, δήλωσε.

Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε στοιχεία 3 μεγάλων ερευνών που περιλάμβαναν 269.000 ανθρώπους για μέχρι 30 χρόνια. Μόνο το 6% των γυναικών και το 3% των αντρών δήλωσαν ότι διαγνώστηκαν κάποτε με χολολιθίαση.

Στις γυναίκες, όσες είχαν ιστορικό χολολιθίασης αντιμετώπιζαν μέχρι 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια. Στους άντρες, η χολολιθίαση συνδεόταν με 11% υψηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές στη συνέχεια ομαδοποίησαν τα αποτελέσματα με ευρήματα από 4 προηγούμενες έρευνες σε σχεδόν 900.000 ανθρώπους. Συνολικά, ανακάλυψαν ότι ενήλικες με ιστορικό χολολιθίασης είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια.

Αν και η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση μεταξύ χολιλιθίασης και καρδιοπάθειας, ο Qi υπέδειξε ότι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο.

Οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία της σχέσης, ο Qi δήλωσε ότι υπογραμμίζει σχέση μεταξύ γαστρεντερικού και καρδιαγγειακού συστήματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

 

Πηγές:
Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις