Ως εξήγηση για αυτό θα μπορούσε να είναι η ελλιπής επίδραση του κολπικού τοκετού στα εντερικά βακτηρίδια του παιδιού. 

Οι άνθρωποι γεννιούνται αποστειρωμένοι. Αρκετό καιρό μετά την γέννηση εμφανίζονται στο σώμα και στους βλεννογόνους - αλλά ειδικά στο έντερο - βακτήρια και μικροοργανισμοί. Πρόωρες μελέτες έδειξαν ότι η καισαρική τομή διαταράσσει αυτή την φυσική διαδικασία. Το έντερο περιέχει λιγότερο δισχιδή βακτήρια και περισσότερο σταφυλόκοκους. Η ποικιλία των εντερικών βακτηριδίων είναι μικρή.

Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με την θεωρία, να αυξήσει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το έντερο. Συνέπεια αυτού είναι το υπερβολικά βάρος και η παχυσαρκία. Αυτή η συνάφεια εξετάστηκε ήδη σε τουλάχιστον 10 μελέτες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η μελέτη LISA – Plus από την Γερμανία.

Το ίδιο αποτέλεσμα επιβεβαιώνει και η αξιοποίηση των στοιχείων της έρευνας Growing Up Today Study“ (GUTS). Πρόκειται για μεγάλη μελέτη σε 22.068 παιδιά από 15.271 γυναίκες, οι οποίες στην πορεία του χρόνου έδιναν πληροφορίες σε ερωτηματολόγια για πολυάριθμες ιδιότητες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για ανταγωνιστικούς παράγοντες κινδύνου. Σε αυτό ανήκει, για παράδειγμα, το βάρος της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη ή η διάρκεια του θηλασμού μετά την γέννηση, που επηρεάζουν σε άλλες έρευνες κατά παρόμοιο τρόπο τον κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού.

Σύμφωνα με τον Jorge Chavarro από το Harvard T.H. Chan School of Public Health στην Boστώνη η έρευνα GUTS είναι σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα για την επίδραση του τοκετού στον κίνδυνο για παχυσαρκία. Τα τωρινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πρώιμες μελέτες και δύο μετα-αναλύσεις, που διαπιστώνουν την αύξηση κινδύνου παχυσαρκίας στο 22%. Σε παιδιά ηλικίας 9-12 ετών ο κίνδυνος ήταν αυξημένος στο 23%, στην ηλικιακή ομάδα 13-18 στο 16% και στην ηλικία 19-28 στο 10%.

Πηγές:
JAMA Pediatrics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού