Οι άνθρωποι μπορεί ενδεχομένως να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων τους εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό τους να ηρεμήσει, σύμφωνα με ισραηλινούς ερευνητές.

Έρευνα του Tel Aviv University, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biological Psychiatry, έδειξε ότι η ρύθμιση της δραστηριότητας της αμυγδαλής μπορεί να διδαχθεί με χρήση νευροανάδρασης, που υποδεικνύει ότι διαταραχές που συνδέονται με το στρες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εκπαιδεύοντας ασθενείς να αλλάζουν τα συναισθήματά τους.

Οι ερευνητές επέλεξαν πιο εύκολο τρόπο μέτρησης της δραστηριότητας της αμυγδαλής για νευροανάδρασης. Η χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας δεν είναι βολική και είναι ακριβή.

Χρησιμοποιώντας εγκεφαλογράφημα για τη μέτρηση ηλεκτρικού αποτυπώματος, οι ερευνητές μπόρεσαν να εκπαιδεύσουν 42 συμμετέχοντες σε 2 πειράματα να ελέγξουν την αντίδραση της αμυγδαλής στη διέγερση αλλάζοντας τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά τους.

Οι συμμετέχοντες διδάχτηκαν από τους ερευνητές να αναγνωρίζουν και να αλλάζουν ακουστικό feedback που αντιστοιχούσε σε δραστηριότητα στην αμυγδαλή χρησιμοποιώντας κάποια πνευματική μέθοδο που είχε αποτέλεσμα. Όταν οι ερευνητές
προσπάθησαν να προκαλέσουν συναισθηματική αντίδραση, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να αλλάξουν νευρικές διαδικασίες και τα συναισθήματά τους με βάση την εκπαίδευσή τους κατά τη διάρκεια της βιοανάδρασης.

Η Dr. Talma Hendler, καθηγήτρια στο Tel-Aviv University, και ο Jackob Keynan, του Hendler's laboratory, σημειώνουν ότι κύρια εξέλιξη του νέου εργαλείου είναι η ικανότητα χρήσης χαμηλού κόστους και προσβάσιμης απεικονιστικής μεθόδου, όπως το εγκεφαλογράφημα για την εγκεφαλική δραστηριότητα που εστιάζεται βαθιά.

 

Πηγές:
Biological Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας