Ο χωρισμός και το διαζύγιο μπορούν να προκαλέσουν παθήσεις όπως το έκζεμα και ο μυϊκός πόνος- εκτός από συναισθηματικά προβλήματα, αναφέρει νέα έρευνα.

Περίπου το 60% των ανθρώπων εμφανίζουν σωματικά συμπτώματα, όπως ημικρανία, έκζεμα ή πρόβλημα στη μέση, συνήθως αποτέλεσμα της μυϊκής έντασης- εκτός του στρες, της πεσμένης διάθεσης, της κατάθλιψης και της αϋπνίας, δήλωσε η θεραπεύτρια Charlotte Friedman, από τη Βρετανία.

Ενώ οι άντρες τείνουν να υποφέρουν από πιο μακροχρόνια θέματα υγείας μετά το διαζύγιο, οι γυναίκες επηρεάζονται πιο σοβαρά βραχυπρόθεσμα, υπέδειξε η έρευνα.

Η έρευνα έδειξε ότι το ψυχικό στρες αυξάνει τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες- ασταθή μόρια που επιτίθενται σε υγιή κύτταρα και εκτιμάται ότι παίζουν ρόλο στην καρδιοπάθεια, στον καρκίνο και σε άλλες σοβαρές νόσους

Όταν κάποιους νιώθει απειλή, ο οργανισμός του παράγει περισσότερη κορτιζόλη, που αποσταθεροποιεί το ανοσοποιητικό και το καθιστά λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει νόσους. Πολλές έρευνες εντόπισαν σχέση μεταξύ επιπέδων στρες και καρκίνου.
Ειδικοί υγείας αποδίδουν αυτές τις επιδράσεις στο στρες και στο πένθος.

Τα διαζύγια υψηλής διαμάχης είναι τόσο στρεσογόνα που έχουν κατηγοριοποιηθεί ξανά ως μια από τις αιτίες της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες και συμπτώματα που περιλαμβάνουν flashback, αντικοινωνική συμπεριφορά, υψηλότερο άγχος, αυπνία και ψυχοσωματικές νόσους.

Οι πρόσφατα διαζευγμένοι περνούν από τα ίδια στάδια συναισθηματικής επαναπροσαρμογής με αυτούς που αντιμετωπίζουν πένθος-άρνηση, θυμό κατάθλιψη και αποδοχή.

Το διαζύγιο μπορεί να μας επηρεάσει συναισθηματικά, ψυχικά και σωματικά, πέρα από όσο αναμένουμε, δήλωσε ο ερευνητής David Pastrana.

Ο James Lynch, ψυχολόγος από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η αναγνώριση των συναισθημάτων και η παραδοχή ότι πρέπει κάποιος να περάσει από τη μεταβατική διαδικασία ίασης είναι καλό σημείο έναρξης. Όταν τα καταλάβει θα είναι στο δρόμο για να τα ξεπεράσει.

 

Πηγές:
scienceworldreport.com.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα