Η διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες μετά από αποβολή, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Γυναίκες που αποβάλλουν ή έχουν την εμπειρία της έκτοπης εγκυμοσύνης θα πρέπει να εξετάζονται για διαταραχή μετατραυματικού στρες και να λαμβάνουν στήριξη για την ψυχική τους υγεία, δήλωσαν ερευνητές.

Η ερευνήτρια Jessica Farren, του Imperial College London, δήλωσε ότι οι ερευνητές εξεπλάγησαν από το υψηλό νούμερο γυναικών που εμφάνισαν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες μετά από αποβολή που συνέβη νωρίς.

Τα συμπτώματα της διαταραχής μπορούν να αρχίσουν εβδομάδες ή ακόμα και χρόνια μετά το τραυματικό γεγονός και να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου, θυμό και κατάθλιψη.

Τα συμπτώματα μπορούν να έχουν σημαντική επίπτωση σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μιας γυναίκες, δήλωσε η Farren.
Οι ερευνητές μίλησαν με 113 γυναίκες που πρόσφατα είχαν αποβάλει ή είχαν έκτοπη εγκυμοσύνη.

Τρεις μήνες μετά την απώλεια του εμβρύου, αναφέρθηκε διαταραχή μετατραυμτικού στρες στο 45% των γυναικών που απέβαλαν και στο 18% όσων είχαν έκτοπο εγκυμοσύνη.

Σε σχεδόν το ένα τρίτο τα συμπτώματα είχαν επηρεάσει την επαγγελματική τους ζωή και περίπου το 40% δήλωσε ότι οι σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια είχαν επηρεαστεί.

Ο ερευνητής Tom Bourne, δήλωσε ότι δεν θα εμφανίσουν όλες οι γυναίκες που αποβάλλουν διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ Open.

 

Πηγές:
BMJ Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα