Οι άνθρωποι που καταναλώνουν δυο ή περισσότερες μερίδες κόκκινου κρέατος την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα που οδηγούν σε καρδιοπάθεια και διαβήτη, ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές.

Η κατανάλωση δυο ή περισσότερων μερίδων κρέατος καθημερινά, φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ομάδας παραγόντων κινδύνου, γνωστής ως μεταβολικό σύνδρομο, κατά 25% σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν δυο μερίδες την εβδομάδα, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Circulation’.

Τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνουν υπερβάλλον λίπος γύρω από τη μέση, υψηλή χοληστερόλη, υψηλό σάκχαρο καθώς και υπέρταση.

Στην έρευνα φάνηκε επίσης ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης σχετιζόταν με αυτούς τους αυξημένους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη, αναπαράγοντας τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο.

‘Όταν ανακαλύψαμε ότι τα αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν τον κίνδυνο εκπλαγήκαμε’ δήλωσε η Dr.Lyn Steffen, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Πολύ κρέας, τηγανητά και αναψυκτικά διαίτης οδηγούν σε καρδιοπάθεια, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η ομάδα εξέτασε τη διατροφή 9.514 ανθρώπων. Έχοντας απομακρυνθεί από σχετικές έρευνες, η νέα μελέτη εστίασε σε λεπτομερή καταγραφή των τροφών που κατανάλωναν οι εθελοντές.

Οι περισσότεροι ήταν ηλικίας 45 έως 64 ετών.

Με βάση ερωτηματολόγιο που αναφερόταν στη συχνότητα κατανάλωσης 66 τροφίμων, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η πρώτη περιέλαβε αυτούς που ακολουθούσαν διατροφή δυτικού τύπου, με μεγάλη κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος, τηγανιτών και κόκκινου κρέατος.

Στην άλλη ομάδα περιλαμβάνονταν όσοι ακολουθούσαν διατροφή με φρούτα και λαχανικά και μικρές ποσότητες ψαριών και πουλερικών.

Μετά από 9 χρόνια, σχεδόν το 40% αυτών που έλαβαν μέρος εμφάνισαν τρεις ή τέσσερις παράγοντες που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό ήταν εμφανές ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη οι παράγοντες του καπνίσματος και της άσκησης.

Πηγές:
‘Circulation’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024