Γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, έδειξε νέα έρευνα. Τα ευρήματα ενισχύουν ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ των δυο παθήσεων.

Ο Dr. Cecil Rambarat, του University of Florida Shands Hospital, δήλωσε ότι αν και δεν είναι ακόμα σαφές γιατί μπορεί να υπάρχει η σχέση είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες υγείας να τη γνωρίζουν.

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι σημαντικό, καθώς η ημικρανία γενικά δεν θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν τις ημικρανίες-ιδιαίτερα με αύρα- με το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η νέα έρευνα παρακολούθησε 900 Αμερικανίδες που έδειξαν σημάδια καρδιοπάθειας, μεταξύ 1996 και 1999. Η μέση ηλικία ήταν τα 58 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια 6 ετών παρακολούθησης, ποσοστό 18% των γυναικών με ιστορικό ημικρανιών είχε καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με ποσοστό 17% όσων δεν εμφάνιζαν ημικρανίες.

Ωστόσο. η διαφορά έγινε σημαντική μετά την προσαρμογή των στατιστικών ώστε να λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς με ημικρανία είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακά προβλήματα σε σχέση με όσες δεν είχαν ημικρανίες- και συγκεκριμένα για εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Heart Association.

 

Πηγές:
Συνέδριο της American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εμβόλια κατά της CoViD: κατηγορίες για αντιγραφή τεχνολογίας
Το επιτυχημένο 12ο Bootcamp της Pfizer φέρνει 15 νέους εργαζόμενους στο CDI
Αττική: Καθυστερήσεις 5 ωρών για τα ασθενοφόρα - Επιχειρούν τα μισά, λόγω έλλειψης προσωπικού