Πρόσφατα ευρήματα αναφέρουν ότι αν κάποιος λάβει αγάπη άνευ όρων και στήριξη από το ζώο συντροφιάς του αυτό θα μπορούσε να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ερευνητές του University of Manchester υπέδειξαν ότι τα κατοικίδια ζώα θα πρέπει να θεωρούνται κύρια πηγή υποστήριξης, όσον αφορά τον έλεγχο μακροχρόνιων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Η Dr Helen Brooks του University of Manchester δήλωσε ότι οι άνθρωποι τους οποίους συνάντησε για την έρευνα αισθάνθηκαν ότι το ζώο τους έπαιζε διάφορους  θετικούς ρόλους όπως ότι τους βοήθησε να διαχειριστούν το στίγμα που συνδέεται με την ψυχική υγεία παρέχοντας αποδοχή χωρίς κριτική.

Η Brooks πρόσθεσε ότι τα ζώα θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμα σε περιόδους κρίσης. Με αυτό τον τρόπο τα κατοικίδια παρείχαν στους συμμετέχοντες στήριξη άνευ όρων που συχνά δεν λάμβαναν από την οικογένεια ή κοινωνικές σχέσεις. Παρά τα οφέλη της κατοχής ενός ζώου τα κατοικίδια δεν ενσωματώθηκαν στο εξατομικευμένο σχέδιο περίθαλψης των συμμετεχόντων στην έρευνα.

 

Πηγές:
BMC Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή