Η αϋπνία είναι συχνή σε ενήλικες με άσθμα και συνδέεται με χειρότερο έλεγχο της πάθησης και άλλα προβλήματα υγείας, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του University of Pittsburgh, ανακάλυψαν ότι ποσοστό 37% των ενηλίκων με άσθμα είχαν επίσης σημαντική αϋπνία. Όσοι είχαν αϋπνία εμφάνιζαν χειρότερη πνευμονική λειτουργία. Επίσης ζύγιζαν περισσότερο και έτειναν να έχουν χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με όσους δεν είχαν αϋπνία.

Η αϋπνία συνδέθηκε επίσης με μειωμένη ποιότητα ζωής λόγω του άσθματος. Άνθρωποι με άσθμα και δυσκολία στον ύπνο είχαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και χρειάζονταν περισσότερη περίθαλψη λόγω άσθματος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Αν και η έρευνα δεν σχεδιάστηκε να αποδεικνύει αιτιατή σχέση, οι ερευνητές υπέδειξαν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η αϋπνία επηρεάζει ανθρώπους με άσθμα. Δήλωσαν επίσης ότι η διάγνωση και η αγωγή της αϋπνίας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε ανθρώπους με άσθμα.

Η ερευνήτρια Faith Luyster ,δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο φτωχός ύπνος μπορεί ενδεχομένως να μην οφείλεται μόνο στα νυχτερινά ξυπνήματα λόγω του άσθματος, αλλά να αντιπροσωπεύουν συννοσηρή αϋπνία, δηλαδή προβλήματα ύπνου που εμφανίζονται ταυτόχρονα με το άσθμα αλλά δεν οφείλονται σε αυτό. Η ερευνήτρια, δήλωσε ότι η συνυπάρχουσα αϋπνία φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά το αποτέλεσμα του άσθματος, όπως την ποιότητα ζωής και την ανάγκη περίθαλψης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται νέες έρευνες για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη σχέση αϋπνίας και ελέγχου του άσθματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chest.

 

Πηγές:
Chest.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέος τρόπος αντιμετώπισης παχυσαρκίας - διαταραχών με στόχο τα μιτοχόνδρια [μελέτη]
Πώς διαχειρίζομαι μια σχέση με αγχώδες άτομο
Ερευνητές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη μιας "καθολικής" ομάδας αίματος