Σύμφωνα με νέα έρευνα, η λήψη παυσίπονων, όπως η ιβουπροφαίνη, για 6 χρόνια, μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με κίνδυνο απώλειας ακοής, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Η έρευνα προστίθεται σε αυξανόμενες ενδείξεις που συνδέουν τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή της παρακεταμόλης με απώλεια ακοής, αν και ο ακριβής μηχανισμός παραμένει άγνωστος

Ο Gary Curhan, του Brigham and Womens Hospital στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η απώλεια ακοής μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής.

Ο εντοπισμός παραγόντων κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν θα μπορούσε να συμβάλει στην εύρεση τρόπου μείωσης του κινδύνου πριν αρχίσει η απώλεια ακοής και να επιβραδύνει την εξέλιξη σε αυτούς που την εμφανίζουν.

Ο Curhan δήλωσε  ότι αν και το μέγεθος του υψηλότερου κινδύνου απώλειας ακοής με τη χρήση αναλγητικών ήταν μέτριος, δεδομένου του πόσο συχνά χρησιμοποιούνται  αυτά τα φάρμακα, ακόμα και μικρή αύξηση του κινδύνου θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι αν υποθέσουμε ότι υπάρχει αιτιατή σχέση, αυτό σημαίνει ότι το 5,5% της απώλειας ακοής που εμφανίζεται σε αυτές τις γυναίκες θα οφείλεται στη χρήση ιβουπροφαίνης ή παρακεταμόλης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Epidemiology.

 

Πηγές:
American Journal of Epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα