Η βιταμίνη   D μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην αποκατάσταση των καλών βακτηρίων στο έντερο και στην πρόληψη του μεταβολικοί συνδρόμου,  αναφέρει νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η έλλειψη της βιταμίνης D είναι αναγκαία για να εξελιχθεί το μεταβολικό σύνδρομο, σε ποντικούς με διαταραχές στα βακτήρια του εντέρου.

Ο ερευνητής Stephen Pandol, του Cedars-Sinai Medical Center στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι με βάση την έρευνα, πιστεύει ότι η διατήρηση υψηλών επιπέδων βιταμίνης D, μέσω έκθεσης στον ήλιο, διατροφής ή συμπληρωμάτων, είναι ωφέλιμη για την πρόληψη και την αγωγή του μεταβολικού συνδρόμου.

Η κύρια αιτία του μεταβολικού συνδρόμου φαίνεται πως είναι η διατροφή που είναι υψηλή σε λιπαρά ή υδατάνθρακες.

Ωστόσο, έρευνες παρατήρησης έχουν επίσης συνδέσει το μεταβολικό σύνδρομό με την έλλειψη βιταμίνης D.

Η νέα έρευνα προχώρησε όσον αφορά την κατανόηση του αιτιατού ρόλου της βιταμίνης D σε αυτό το σύνδρομο.

Ο Pandol δήλωσε ότι επαρκής συμπλήρωση με βιταμίνη D μπορεί μερικώς- αλλά σημαντικά- να ανταγωνιστεί το μεταβολικό σύνδρομο που προκαλείται από τα πολλά λιπαρά, στους ποντικούς.

Πρόκειται για ποσότητες ισοδύναμες με τις διατροφικές συστάσεις στους ανθρώπους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Physiology και ανακάλυψε ότι η διατροφή που είναι υψηλή σε λιπαρά, μόνη, δεν επαρκεί για να προκληθεί μεταβολικό σύνδρομο αλλά χρειάζεται σε συνδυασμό με την έλλειψη βιταμίνης D.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D βελτιώνουν το μεταβολικό σύνδρομο σε ποντικούς, ανακάλυψε η έρευνα.

 

Πηγές:
Frontiers in Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο