Ερευνητές του University of Melbourne, ανακάλυψαν ότι η αύξηση των καρδιακών προσβολών την περίοδο των Χριστουγέννων μπορεί ενδεχομένως να έχει περισσότερη σχέση με τις διακοπές παρά με την εποχή του έτους.

Η έρευνα έδειξε ότι η πιο δύσκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία, το στρες, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η διατροφή με περισσότερα λιπαρά ήταν παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση των καρδιακών προσβολών μεταξύ Χριστουγέννων και Νέου Έτους.

Σε παρόμοια έρευνα, επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν αύξηση των καρδιακών προσβολών στις διακοπές των Χριστουγέννων, αλλά εκτιμάται ότι συσχετίζονταν με την εποχή του χειμώνα όταν τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο ερευνητής Josh Knight, του University of Melbourne, ανέλυσε στοιχεία που κάλυπταν 25 χρόνια, σχετικά με θανάτους που οφείλονταν σε καρδιακά αίτια μεταξύ Χριστουγέννων και της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου -που είναι καλοκαίρι στην Αυστραλία- για να διαπιστώσει αν ο καιρός έπαιζε περισσότερο ρόλο στην αύξηση των περιστατικών καρδιακής προσβολής σε σχέση με τις διακοπές καθαυτές.

Ερευνητές χρησιμοποιήσαν τις πληροφορίες για να διαχωρίσουν την ‘’επίδραση των διακοπών’’ από την ‘’επίδραση του χειμώνα’’ χρησιμοποιώντας στοιχεία χωρών στο νότιο ημισφαίριο, όπου τα Χριστούγεννα είναι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η έρευνα ανακάλυψε αύξηση 4,2 % στους θανάτους που συνδέονταν με την καρδιά, οι οποίοι συνέβησαν εκτός νοσοκομείου στις διακοπές των Χριστουγέννων στη Νέα Ζηλανδία.

Η ηλικία στους θανάτους που συνδέονταν με καρδιακά αίτια μειώθηκε το συγκεκριμένο διάστημα σε 76,2 κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων σε σύγκριση με 77,1 σε άλλες περιόδους του έτους.

Περιορισμένη πρόσβαση σε δομές περίθαλψης, σε συνδυασμό με συναισθηματικό στρες, αλλαγές στη διατροφή και στην κατανάλωση αλκοόλ συνέβαλαν στην αύξηση των καρδιακών προσβολών, αλλά η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι ασθενείς τελικού σταδίου  συχνά αναβάλλουν τον θάνατο τους για μια ημέρα που είναι σημαντική για αυτούς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association.

 

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα