Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε ποσότητες πάνω από αυτές που συνιστώνται δεν επηρεάζει τους βραχυπρόθεσμους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως υπέρταση και χοληστερόλη, σύμφωνα με επισκόπηση κλινικών δοκιμών, του Purdue University.

Ο Wayne Campbell, δήλωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχουν συστάσεις για κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος ως μέρος υγιεινής διατροφής, αλλά η έρευνα στηρίζει ότι το κόκκινο κρέας μπορεί να ενσωματωθεί σε πιο υγιεινή διατροφή.

Πρόσθεσε, ότι το κόκκινο κρέας είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες τροφή, όχι μόνο ως πηγή πρωτεϊνών αλλά και σιδήρου. Οι συστάσεις για τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος στη διατροφή προέρχονται κυρίως από έρευνες που συνδέουν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων με το αν έχουν καρδιαγγειακή νόσο. Ενώ αυτές οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου δεν έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να δείξουν ότι το κόκκινο κρέας προκαλεί καρδιαγγειακή νόσο.

Οι Lauren O'Connor και Jung Eun Kim, πραγματοποίησαν επισκόπηση και ανάλυση προηγούμενων κλινικών μελετών που μπορούσαν να εντοπίσουν αιτιατή σχέση μεταξύ διατροφικών συνηθειών και κινδύνων για την υγεία.

Ανάλυση των 24 ερευνών που πληρούσαν τα κριτήρια δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Η O'Connor δήλωσε ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση άνω της μισής μερίδας κρέατος την ημέρα δεν επιδείνωσε την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, χοληστερόλης HDL, χοληστερόλης LDL και τριγλυκεριδίων.

Η έρευνα περιέλαβε όλα τα είδη κόκκινου κρέατος, κυρίως μη κατεργασμένου βοδινού και χοιρινού.

Ο Campbell δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη ανάλυση, καθώς η αξιολόγηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης δεν είναι οι μόνοι καθοριστικοί παράγοντες για να εμφανίσει κάποιος καρδιακή νόσο.

 

Πηγές:
American Journal of Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα