Στους ενήλικες και τα παιδιά που υποφέρουν από επανειλημμένες κρίσεις αμυγδαλίτιδας η εγχείρηση για την αφαίρεση τους, η αμυγδαλεκτομή, οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών.

Στην έρευνα, η επιστημονική ομάδα έδωσε ερωτηματολόγια στους γονείς 92 παιδιών με υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα, πριν την αμυγδαλεκτομή καθώς και 6 μήνες και ένα χρόνο μετά την επέμβαση. Αποκτήθηκαν στοιχεία 58 παιδιών έξη μήνες μετά και 38 παιδιών ένα χρόνο αργότερα.

Τα παιδιά, με μέση ηλικία τα 10,6 χρόνια, έδειξαν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής, σύμφωνα με την Dr. Nira A. Goldstein, του State University της Νέας Υόρκης, στο Brooklyn. Για παράδειγμα, εμφανείς αλλαγές εμφανίστηκαν στους αεραγωγούς και την αναπνοή, στον τρόπο σίτησης και κατάποσης, στη συμπεριφορά, στα ποσοστά λοιμόξεων και στη χρήση ιατρικών υπηρεσιών.

Τα παιδιά εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στη θεώρηση της υγείας τους και στην κοινωνική και σωματική λειτουργικότητά τους.

Παρομοίως, θετικές αλλαγές στην ποιότητα ζωής φάνηκαν στην έρευνα 72 ενηλίκων με υποτροπιάζουσα ή χρόνια αμυγδαλίτιδα που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την ποιότητα ζωής πριν από την επέμβαση και 6 μήνες και ένα χρόνο μετά από αυτήν.

Επιπλέον, ποσοστό 98% των ενηλίκων ανέφεραν λιγότερες λοιμώξεις, τους 6 μήνες που ακολούθησαν την αμυγδαλεκτομή και 77% εξέφρασαν ισχυρή ικανοποίηση με το αποτέλεσμα της επέμβασης, αναφέρουν ο Dr. David L. Witsell του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας και οι συνεργάτες του.

Οι ενήλικες ανακοίνωσαν επίσης λιγότερα περιστατικά άσχημης αναπνοής και επισκέψεων στους γιατρούς.

Η αμυγδαλεκτομή είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις στα παιδιά και ενώ ο αριθμός που εκτελείται στους ενήλικες είναι χαμηλότερος, αποτελεί επέμβαση ρουτίνας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα