Δυσάρεστα είναι τα νέα για τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε επιπλοκές λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της γέννησης.

Μελέτη που έγινε σε νοσοκομεία της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν παρόμοια επιπλοκή, εμφάνισαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Από τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Perinatolog, προκύπτει ότι οι περιγεννητικές επιπλοκές που σχετίζονται περισσότερο με τον αυτισμό είναι η ασφυξία κατά τη γέννηση (στέρηση οξυγόνου κατά τη διαδικασία της γέννας) και η προεκλαμψία, μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και ενδείξεις βλάβης σε άλλα συστήματα.

Άλλες περιγεννητικές επιπλοκές που συνδέονται με τον αυτισμό είναι η πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα από τη μήτρα, εγκάρσια εμφάνιση του εμβρύου, ανώμαλο μέγεθος ή θέση και του ομφάλιου λώρου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία υγείας 594.638 παιδιών που γεννήθηκαν στα νοσοκομεία της Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας μεταξύ 1991 και 2009.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα 6.255 από αυτά τα παιδιά είχαν διαγνωστεί με αυτισμό, εκ των οποίων 37% είχαν υποστεί μία από τις παραπάνω επιπλοκές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε επιπλοκές κατά τον τοκετό είχαν τελικά 10% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτισμό σεε σύγκριση με τα παιδιά που δεν βιώνουν παρόμοιο πρόβλημα.

Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 22% για τα παιδιά που εκτίθενται σε επιπλοκές πριν από την έναρξη της εργασίας. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε επιπλοκές τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της γέννησης είχαν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτισμό από τα παιδιά που δεν βιώνουν περιγεννητικές επιπλοκές.

Συμπτώματα

Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι μια ομάδα νευροαναπτυξιακές διαταραχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση, ελλείμματα επικοινωνίας και μια σειρά από περιορισμένη και επαναλαμβανόμενη πρότυπα συμπεριφοράς, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν πως ένα στα 68 παιδιά έχουν ταυτιστεί με αυτισμό, με τη συχνότητα να είναι 4,5 φορές μεγαλύτερη στα αγόρια.

Πηγές:
Top News

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας