Η ισπανική εταιρεία Tedec Meiji Farma είναι όπως και πολλοί άλλοι κατασκευαστές των συμπληρωμάτων διατροφής είναι πεπεισμένη ότι το σκεύασμά τους μπορεί μακροπρόθεσμα να βελτιώσει τη λειτουργία των αρθρώσεων σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους παρόχους, η εταιρεία που εδρεύει στην Μαδρίτη ήταν διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει μια κλινική μελέτη για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος της.

Στην μελέτη επιλέχθηκαν τυχαία 164 ασθενείς με ακτινολογικά τεκμηριωμένη οστεοαρθρίτιδα με μέτρια έως μεσαίο  πόνο (ένταση 40 έως 80 mm από 100 mm σε μια οπτική αναλογική κλίμακα, VAS) στηΝ θεραπεία με 1200 θειικού mg χονδροϊτίνης συν 1500 mg θειικής γλυκοζαμίνης ή placebo.

Το σχέδιο ήταν μια περίοδος θεραπείας δώδεκα μηνών. Ωστόσο, η μελέτη τερματίστηκε πρόωρα μετά από έξι μήνες. Μια ενδιάμεση αξιολόγηση έδειξε ότι η επίδραση του συμπληρώματος διατροφής ήταν ελάχιστη. Στην κλίμακα VAS, υπήρχε μόνο μια βελτίωση 2,4 mm ή 19 τοις εκατό. Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου παρουσιάστηκε βελτίωση στο 20,5 mm δηλαδή 33 τοις εκατό. Η διαφορά ήταν σημαντική.

Ο επικεφαλής της μελέτης Jorge ρωμαϊκού Blas από το Universidad Autónoma de Madrid υποθέτει ότι οι γαστρεντερικές παρενέργειες απότον συνδυασμό χονδροϊτίνης / γλυκοζαμίνης οδήγησε στο να εκτιμήσουν  χειρότερα οι ασθενείς τους πόνους στα γόνατα σε σχέση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, κοιλιακό πόνο και δυσκοιλιότητα.

 

Πηγές:
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthritis & Rheumatology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]