Οι ερευνητές λένε ότι μόνο σε ένα Κέντρο Δηλητηρίασης στο Οχάιο καταγράφονται σχεδόν 90 τηλεφωνήματα το χρόνο για δηλητηρίαση από φάρμακα για ζώα, με το 87% των περιστατικών να αφορούν παιδιά κάτω των 5 ετών.

Η δηλητηρίαση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Τα νήπια μπορεί να καταναλώσουν ένα χάπι που δεν κατάπιε το άρρωστο ζώο ή να φάνε φαγητό με φάρμακο από το μπωλ του. Ή πάλι να χαϊδέψουν ένα ζωάκι αλειμμένο με φαρμακευτική λοσιόν ή κρέμα και ύστερα να βάλουν τα χέρια τους στο στόμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Pediatrics, το 96% των δηλητηριάσεων από φάρμακα ζώων συμβαίνει στο σπίτι. Στο 17% υπαίτια είναι κτηνιατρικά φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν ανάλογα φάρμακα για ανθρώπους, στο 15% αντιμικροβιακά προϊόντα, στο 15% αντιπαρασιτικά και στο 11% φάρμακα για τον πόνο.

"Τα κατοικίδια αποτελούν σημαντικό τμήμα της οικογένειας εκατομμυρίων ανθρώπων, ειδικά όσων έχουν μικρά παιδιά, αλλά συχνά χρειάζονται φάρμακα για να μείνουν υγιή και αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά" δήλωσε η ερευνήτρια Kristi Roberts, από το Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής Τραυματισμών του Nationwide Children's Hospital του Οχάιο.

Και συνέχισε: "Ευτυχώς οι δηλητηριάσεις από τα φάρμακα των ζώων συνήθως δεν έχουν μακροπρόθεσμες ή μόνιμες συνέπειες για τη υγεία. Ωστόσο επειδή μερικά κτηνιατρικά φάρμακα μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα σε μεγάλες δόσεις, απαιτείται πολλή προσοχή από μέρους των γονιών και γενικότερα όσων προσέχουν τα παιδιά".

Πηγές:
Pediatrics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;
Πόσα παιδιά εισάγονται σε νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή