Οι συμμετέχοντες μείωσαν κατά μέσο όρο 11 mmHg τη συστολική αρτηριακή πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) όταν ακολούθησαν μια διατροφή με περιορισμένο αλάτι, αντί για το συνηθισμένο διαιτολόγιό τους. Επίσης αύξησαν την παραγωγή ούρων κατά μέσο όρο 1 λίτρο την ημέρα.

Η υπέρταση και η κατακράτηση υγρών στο σώμα είναι γενικά επιβαρυντικές για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά "στα άτομα με νεφροπάθεια αποτελούν τοξικό συνδυασμό, αφού οι ασθενείς συνήθως χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακή νόσο", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Rajiv Saran, καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στον Τομέα Νεφρολογίας του University of Michigan.

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν 58 ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, που χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι μισοί έπρεπε να ακολουθήσουν το φτωχό σε αλάτι διαιτολόγιο για τέσσερις εβδομάδες και οι άλλοι μισοί να μην κάνουν καμία αλλαγή στη διατροφή τους.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έκαναν ένα μικρό διάλλειμμα και αντάλλαξαν διαιτολόγια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 80% των συμμετεχόντων μείωσαν όντως σημαντικά την κατανάλωση αλατιού όταν ακολουθούσαν τη διατροφή με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, με τα δύο τρίτα να τη μειώνουν κατά περισσότερο από 20% "που είναι μια μεγάλη διαφορά" κατά τον Rajiv Saran.

Στη διάρκεια της διατροφής με λίγο αλάτι, ο στόχος ήταν να καταναλώνουν λιγότερα από 2 γραμμάρια (ή 2.000 mg νάτριο) την ημέρα (ένα κουταλάκι του καφέ αλάτι παρέχει 2.300 mg νάτριο).

Έτσι, δεν έτρωγαν έτοιμα φαγητά του εμπορίου, ούτε πρόσθεταν αλάτι κατά το μαγείρεμα.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Πηγές:
Πηγές: Clinical Journal of the American Society of Nephrology, University of Michigan

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD