Οι κοντοί άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν φαλακροί πρόωρα.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει μία διεθνής γενετική μελέτη, υπό ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι επιστήμονες ερεύνησαν την γενετικό υλικό σε περισσότερους από 20.000 άνδρες. Από τα δεδομένα προέκυψε ότι η πρόωρη απώλεια μαλλιών συνδέεται με μια σειρά από διάφορα φυσικά χαρακτηριστικά και ασθένειες.

Είναι ήδη γνωστό πως οι άνδρες με πρόωρη απώλεια μαλλιών υποφέρουν πιο συχνά από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του προστάτη. Τα νέα γενετικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι υπάρχουν περαιτέρω συνδέσεις με άλλα χαρακτηριστικά και ασθένειες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περίπου 11.000 άνδρες με πρόωρη φαλάκρα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ως πληθυσμός αναφοράς και 12.000 άνδρες χωρίς απώλεια μαλλιών. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από επτά διαφορετικές χώρες.

“Ήμασταν έτσι σε θέση να εντοπίσουμε 63 αλλαγές στο ανθρώπινο γονιδίωμα που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τριχόπτωση”, εξηγεί η δρ Stefanie Heilmann – Heimbach, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

“Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές βρέθηκαν επίσης σε σχέση με άλλα χαρακτηριστικά και ασθένειες, όπως είναι μειωμένο μέγεθος του σώματος, η πρώιμη εμφάνιση της εφηβείας και διαφόρων μορφών καρκίνου”.

Τα γενετικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ της απώλειας μαλλιών και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Η σύνδεση με καρδιακή νόσο είναι πολύ πιο περίπλοκη. Τα γονίδια που μειώνουν τον κίνδυνο βρέθηκαν μαζί με εκείνα που αυξάνουν τον κίνδυνο.

“Έχουμε βρει, επίσης, σχέση με το χρώμα του δέρματος και την αύξηση της οστικής πυκνότητας”, εξηγεί ο καθηγητής Markus Nöthen. “Αυτό θα μπορούσε να δείχνει πως οι άνδρες με την απώλεια μαλλιών είναι σε καλύτερη θέση να χρησιμοποιούν το φως του ήλιου για να συνθέτουν βιταμίνη D. Θα μπορούσε, επίσης, να εξηγήσει γιατί κυρίως οι λευκοί άνδρες χάνουν τα μαλλιά τους πρόωρα."

Βάση

Το ότι οι μοριακοί μηχανισμοί αποτελούν τη βάση των δεσμών μεταξύ της πρόωρης απώλεια μαλλιών και άλλων ασθενειών, είναι κατανοητό σε έναν μόνον βαθμό. Μελλοντικός στόχος είναι να αναλυθούν οι λεπτομερείς σχέσεις και στις διαδρομές των σημάτων που εμπλέκονται.

“Οι άνδρες με πρόωρη απώλεια μαλλιών δεν χρειάζεται να ανησυχούν”, διαβεβαίωσε ο καθηγητής Nöthen.

“Οι κίνδυνοι της ασθένειας αυξάνονται μόνον ελαφρά. Είναι, ωστόσο, συναρπαστικό να δούμε ότι η τριχόπτωση δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα απομονωμένο χαρακτηριστικό, αλλά αντίθετα εμφανίζει διάφορες σχέσεις με άλλα”.

Πηγές:
Nature Communications

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο