Ουσία που βρίσκεται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα αντίστασης στην ινσουλίνη και της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, αναφέρει νέα έρευνα.

Η υδροξυτυροσόλη είναι πολυφαινόλη που περιέχεται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που είναι γνωστό πως έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στα οφέλη που έχει για την υγεία.

Ο Rodrigo Valenzuela του University of Chile δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι σε ποντικούς που έλαβαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά, η υδροξυτυροσόλη είχε προστατευτική δράση στο ήπαρ.

Η έρευνα που έγινε σε ποντικούς έδειξε ότι η υδροξυτυροσόλη μπορούσε να μειώσει τα ηπατικά ένζυμα που συνδέονται με ανισορροπία στη σύνθεση των λιπαρών οξέων του ήπατος, του εγκεφάλου και της καρδιάς, καθώς και να αυξήσει τη δραστηριότητά τους.

Ο ερευνητής σημείωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υδροξυτυροσόλη ενδεχομένως είναι σημαντικό μέρος του οφέλους που έχει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην υγεία. Οι ερευνητές έδειξαν ότι η ουσία ενδεχομένως δίνει προστασία έναντι του οξειδωτικού στρες και της βλαβερής σύνθεσης λιπαρών οξέων στο ήπαρ, την καρδιά και τον εγκέφαλο, που προκαλείται από διατροφή με πολλά λιπαρά.

Οι ερευνητές έδωσαν σε 4 ομάδες των 12-14 ποντικών είτε διατροφή με πολλά λιπαρά είτε διατροφή ελέγχου με η χωρίς συμπλήρωμα 5mg υδροξυτυροσόλη ανά κιλό σωματικού βάρους, για διάστημα 12 εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η πρόσθεση σχετικά μικρής δόσης υδροξυτυροσόλη στη διατροφή μπορούσε να αναστρέψει το οξειδωτικό στρες που συνδέεται με λιπώδη νόσο του ήπατος.

Επιπλέον η υδροξυτυροσόλη περιόρισε και την αύξηση στα επίπεδα της χοληστερόλης LDL.

Ωστόσο τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν στους ανθρώπους

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lipids in Health and Disease.

 

Πηγές:
Lipids in Health and Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]