Bρετανοί ερευνητές ελπίζουν να καταφέρουν να θεραπεύουν κατάγματα οστών και βλάβες σε χόνδρους χρησιμοποιώντας τα βλαστικά κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.

Χρησιμοποιούν τεχνική για την προστασία των βλαστικών κυττάρων και την ενθάρρυνσή τους να αναπτυχθούν σε οστό ή χόνδρο όταν τοποθετηθούν στο σώμα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ελπίζει, η τεχνική, που χρησιμοποιεί βλαστικά κύτταρα από αίμα και μυελό των οστών να δοκιμαστεί σε ασθενείς εντός δυο ετών.

Χειρούργοι δήλωσαν ότι θα μπορεί να επιδιορθώνει πληγές και τραύματα που είναι πολύ σοβαρά για να ιαθούν.

Το εγχείρημα, το οποίο θα κοστίσει 1,4 εκατ. λίρες, ενδεχομένως θα μπορέσει να έχει επίδραση και σε καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Ο Dr Brendon Noble, δήλωσε πως αρχικά θα προσπαθήσουν να πληγές στους χόνδρους που έχουν την τάση να μην επουλώνονται καλά ή κατάγματα οστών που προκαλούνται από σοβαρό τραυματισμό όπως ατυχήματα με μοτοσυκλέτες. Επιπλέον, ηλικιωμένοι άνθρωποι τείνουν να έχουν λιγότερο καλή ίαση των καταγμάτων.

Το μυστικό της επιτυχίας έγκειται στο να ενθαρρυνθούν τα βλαστικά κύτταρα να αναπτυχθούν σε σκληρό περιβάλλον.

Ο Καθηγητής Ορθοπεδικής Chris Moran, δήλωσε πως αυτού του είδους η έρευνα σημαίνει πως στο μέλλον οι χειρούργοι θα μπορούν να επιδιορθώνουν σοβαρά τραύματα που είναι δύσκολο να ιαθούν με τις υπάρχουσες τεχνικές και ακόμα να αντικαταστήσουν οστά που έχουν χαθεί λόγω καρκίνου.

Ωστόσο, προσθέτει ότι για να εξελιχθεί η τεχνολογία από το εργαστήριο στον άνθρωπο θα πρέπει να είναι συμβατή με το ανθρώπινο σώμα και να αντιστέκεται στην απόρριψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;