Στα 325 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως έχουν φθάσει, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι ασθενείς που ζουν με λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β (ΗΒν) ή από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ατόμων δεν έχει πρόσβαση σε δοκιμές και θεραπευτικές αγωγές. Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο να εξελιχθεί η νόσος σε χρόνια ηπατική νόσο, καρκίνο και τέλος... θάνατο.

Η στρατηγική του Παγκόσμιου Τομέα Υγείας του ΠΟΥ για την ιογενή ηπατίτιδα αποσκοπεί στο να ελέγξει το 90% και να θεραπεύσει το 80% των ατόμων με HBV και HCV μέχρι το 2030.

Η έκθεση αναφέρει ότι μόλις το 9% όλων των λοιμώξεων από τον ιό HBV και το 20% όλων των λοιμώξεων από HCV διαγνώστηκαν το 2015.

"Είμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο της ανταπόκρισης στην ιογενή ηπατίτιδα, αλλά η πορεία προς τα εμπρός φαίνεται πολλά υποσχόμενη", δήλωσε ο Δρ Gottfried Hirnschall, Διευθυντής του Τμήματος HIV του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η Παγκόσμια έκθεση για την ηπατίτιδα δείχνει ότι παρά τις προκλήσεις, ορισμένες χώρες λαμβάνουν επιτυχημένα βήματα για την κλιμάκωση των υπηρεσιών ηπατίτιδας.

Για παράδειγμα, η Μογγολία βελτίωσε την πρόληψη ηπατίτιδας συμπεριλαμβάνοντας τις μορφές HBV και HCV στο εθνικό σύστημα ασφάλισης υγείας, το οποίο πλέον καλύπτει το 98% του πληθυσμού του. Στην Αίγυπτο, από την άλλη, ο γενικός ανταγωνισμός έχει μειώσει την τιμή για την αγωγή της ηπατίτιδας C από 900 δολάρια το 2015 σε λιγότερο από 200 δολάρια το 2016, ενώ στο Πακιστάν κοστίζει μόλις 100 δολάρια ΗΠΑ.

"Αναμφίβολα, η ιική ηπατίτιδα αναγνωρίζεται πλέον ως μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία που απαιτεί επείγουσα ανταπόκριση", δήλωσε η Δρ Margaret Chan, Γενική Διευθύντρια του WHO. "Υπάρχουν εμβόλια και φάρμακα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι αυτά τα εργαλεία θα προσεγγίσουν όλους εκείνους που τα χρειάζονται".

Η ιική ηπατίτιδα προκάλεσε 1,34 εκατομμύρια θανάτους το 2015, αριθμός συγκρίσιμος με τους θανάτους που προκλήθηκαν από τη φυματίωση και τον ιό HIV. Όμως, ενώ η θνησιμότητα από τη φυματίωση και τον ιό HIV μειώνεται, οι θάνατοι από ηπατίτιδα αυξάνονται.

Περίπου 1,75 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν με HCV το 2015, φέρνοντας το παγκόσμιο σύνολο ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα C στα 71 εκατομμύρια.

Αν και οι συνολικοί θάνατοι από ηπατίτιδα αυξάνονται, οι νέες λοιμώξεις του HBV μειώνονται, χάρη στην αυξημένη κάλυψη του εμβολιασμού με HBV στα παιδιά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 84% των παιδιών που γεννήθηκαν το 2015 έλαβε τις 3 συνιστώμενες δόσεις εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β. Μεταξύ της εποχής πριν από το εμβολιασμό (που σύμφωνα με το έτος εισαγωγής μπορεί να κυμαίνεται από τη δεκαετία του 1980 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000) και το 2015, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών με νέες μολύνσεις μειώθηκε από 4,7% σε 1,3%. Ωστόσο, περίπου 257 εκατ. άνθρωποι, κυρίως ενήλικες που γεννήθηκαν πριν από την εισαγωγή του εμβολίου κατά του ΗΒV, ζούσαν με χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Β το 2015.

Τα επίπεδα ηπατίτιδας Β ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των περιφερειών. Συγκεκριμένα,

Περιφέρεια Δυτικού Ειρηνικού: 6,2% του πληθυσμού (115 εκατομμύρια άτομα)
Αφρικανική Περιφέρεια: 6,1% του πληθυσμού (60 εκατομμύρια άτομα)
Περιφέρεια Ανατολικής Μεσογείου: 3,3% του πληθυσμού (21 εκατομμύρια άτομα)
Νοτιοανατολική Ασία: 2% του πληθυσμού (39 εκατομμύρια άτομα)
Ευρωπαϊκή Περιφέρεια: 1,6% του πληθυσμού (15 εκατομμύρια άτομα)
Αμερική : 0,7% του πληθυσμού (7 εκατομμύρια άτομα)

Σήμερα, οι μη ασφαλείς ενέσεις σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης και η χρήση ενέσιμων ναρκωτικών θεωρούνται οι πιο συνηθισμένες διαδρομές των μεταδόσεων HCV.

'Οσον αφορά στον επιπολασμό του HCV είναι:

Περιφέρεια Ανατολικής Μεσογείου: 2,3% του πληθυσμού (15 εκατομμύρια άτομα)
Ευρωπαϊκή Περιφέρεια: 1,5% του πληθυσμού (14 εκατομμύρια άτομα)
Αφρικανική Περιφέρεια: 1% του πληθυσμού (11 εκατομμύρια άτομα)
Αμερική: 1% του πληθυσμού (7 εκατομμύρια άτομα)
Περιφέρεια Δυτικού Ειρηνικού: 1% του πληθυσμού (14 εκατομμύρια άτομα)
Περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ασίας: 0,5% του πληθυσμού (10 εκατομμύρια άτομα).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]