Ερευνητές δημιούργησαν online εργαλείο πρόληψης της υποτροπής, για ασθενείς με διπολική διαταραχή, το οποίο αποτελεί φτηνή, προσβάσιμη επιλογή για την αγωγή.

Ερευνητές του  Lancaster University δημιούργησαν το Enhanced Relapse Prevention, ή ERPonline, πρόγραμμα για να διδάξουν στους ανθρώπους με διπολική διαταραχή να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια πιθανής υποτροπής.

Η καθηγήτρια Fiona Lobban, δήλωσε ότι τα κύρια σημεία είναι ο εντοπισμός των προκλητικών παραγόντων μανίας και κατάθλιψης σε κάθε ασθενή και η ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης για τον έλεγχο των αλλαγών διάθεσης στην καθημερινή ζωή. Πρόσθεσε ότι οι online παρεμβάσεις ενδεχομένως αποδεικνύονται σημαντικό, φτηνό και αποδεκτό βήμα προς της δημιουργία επιλογής παρεμβάσεων βάσει ενδείξεων, για ανθρώπους με διπολική διαταραχή σε διαφορετικά στάδια ανάρρωσης.

Η έρευνα περιέλαβε 96 ανθρώπους, χωρισμένους σε 2 ομάδες-μισοί είχαν πρόσβαση στο ERPonline και μισοί υποβλήθηκαν στη συνήθη αγωγή τους.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ERPonline συνδεόταν με βελτίωση των πεποιθήσεων για τη διάθεση, καθώς και αυξημένη παρακολούθηση πρόωρων προειδοποιητικών σημαδιών κατάθλιψης και μανίας σε σύγκριση με ασθενείς που δεν χρησιμοποιούσαν το πρόγραμμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of medical internet research.

Πηγές:
Journal of medical internet research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.