Ερευνητές του Baylor College of Medicine ανακάλυψαν ότι η αλλαγή του κιρκαδιανού ρυθμού στους ποντικούς μπορεί να αλλάξει το πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός τους στη διατροφή.

Ο Dr. Derek O'Neill, δήλωσε ότι οι οργανισμοί μπορούν να αλλάξουν το πώς τα σώματά τους επεξεργάζονται την τροφή με διαφορετικούς τρόπους. Μελέτησε 2 από αυτές τις στρατηγικές. Η πρώτη αφορά το βιολογικό ρολόι. Άλλη πτυχή που μπορεί να επηρεάσει το πώς μεταβολίζουμε την τροφή είναι το μικροβίωμα.

Ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντικούς με έλλειψη του γονιδίου Npas2 στο ήπαρ, το οποίο εμπλέκεται στον κιρκαδιανό ρυθμό. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν περιοριστική διατροφή διαταράσσοντας τις φυσιολογικές ώρες διατροφής, ώστε να περιορίσουν τους ποντικούς σε 4 ώρες διατροφής την ημέρα αντί για απεριόριστες ποσότητες τροφής για 12 ώρες τη νύχτα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν  ότι η μεταβολή του κιρκαδιανού ρυθμό στο ήπαρ αλλάζει το μικροβίωμα. Δυο ομάδες ποντικών έφαγαν περίπου την ίδια ποσότητα και έχασαν βάρος, στα πειράματα περιορισμένης τροφής αλλά οι ποντικοί χωρίς το Nasp2  έχασαν λιγότερο βάρος από τους φυσιολογικούς ποντικούς.

Ο Dr. Kjersti Aagaard, εικάζει ότι τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε λύσεις για ανθρώπους που αντιστέκονται στο να χάσουν βάρος με περιοριστική διατροφή. Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική  μηχανιστική έρευνα που δείχνει την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του κιρκαδιανού συστήματος, του μικροβιώματος και του μεταβολισμού κάτω από διατροφικός στρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of obstetrics and gynecology.

Πηγές:
American Journal of obstetrics and gynecology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα