Ο πρώτος συνθετικός αμφιβληστροειδής αναπτύχθηκε από το Oxford University και προσφέρει ελπίδα σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Μέχρι τώρα οι τεχνητοί αμφιβληστροειδείς ήταν φτιαγμένοι από σκληρά, άκαμπτα υλικά.

Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί επιτυχώς βιολογικούς συνθετικούς ιστούς που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Vanessa Restrepo-Schild η οποία ανέπτυξε τον συνθετικό με διπλές στρώσεις αμφιβληστροειδή που μιμείται στενά τη φυσική διαδικασία στον άνθρωπο.

Έχοντας σχεδιαστεί ως κάμερα, τα κύτταρα δρουν ως pixels, εντοπίζοντας και αντιδρώντας στο φως για να δημιουργηθεί εικόνα στην κλίμακα του γκρι.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι το συνθετικό υλικό μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρικά σήματα που διεγείρουν τους νευρώνες στο πίσω μέρος του ματιού, όπως ο αληθινός αμφιβληστροειδής.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, δείχνει ότι σε αντίθεση με υπάρχοντα τεχνητά εμφυτεύματα αμφιβληστροειδούς οι καλλιέργειες κυττάρων δημιουργούνται από φυσικά βιοδιασπώμενα υλικά και δεν περιέχουν ξένα σώματα ή ζωντανές μονάδες.

Το εμφύτευμα είναι λιγότερο παρεμβατικό από μηχανική συσκευή και είναι λιγότερο πιθανό να έχει αρνητική επίδραση στον οργανισμό.

Το βιολογικό συνθετικό εμφύτευμα είναι μαλακό και με βάση το νερό, επομένως πιο φιλικό στο μάτι σε σχέση με μεταλλικά εμφυτεύματα. Αποτελείται από υδρογέλη και πρωτεΐνες της κυτταρικής μεμβράνης.

Επι του παρόντος ο συνθετικός αμφιβληστροειδής έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες εργαστηρίου και οι ερευνητές θέλουν να διερευνήσουν πιθανές χρήσεις με ζώντες ιστούς.

Το επόμενο βήμα είναι ζωτικής σημασίας για να δείξουμε πώς το υλικό δρα ως βιονικό εμφύτευμα.

Επόμενο βήμα είναι να πετύχουν οι ερευνητές την αναγνώριση διαφόρων χρωμάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]