Η Γερμανία θα περάσει ένα νόμο που υποχρεώνει τα νηπιαγωγεία να ενημερώνουν τις αρχές, εάν οι γονείς αδυνατούν να αποδείξουν ότι έχουν λάβει συμβουλές από τον γιατρό τους σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους, αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters.

Σύμφωνα με το νόμο, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου, το πρόστιμο θα είναι μέχρι και 2.500 ευρώ.

Οι κανόνες εμβολιασμού σφίγγουν σε όλη την Ευρώπη, όπου η μείωση της ανοσοποίησης, έχει προκαλέσει μια απότομη αύξηση των ασθενειών όπως η ιλαρά, η ανεμοβλογιά και η παρωτίτιδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

«Κανείς δεν μπορεί να είναι αδιάφορος για το γεγονός ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από ιλαρά,» δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο υπουργός υγείας της Γερμανίας  Hermann Groehe. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τον εμβολιασμό.»
Η Ιταλία έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό αυτό το μήνα, όταν οι αξιωματούχοι της υγείας προειδοποίησαν ότι η πτώση στα ποσοστά εμβολιασμού είχε προκαλέσει επιδημία ιλαράς, με περισσότερες από 2.000 περιπτώσεις αυτό το έτος, σχεδόν δέκα φορές τον αριθμό του 2015.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού στα εμβόλια έχει γίνει ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Οι ειδικοί λένε ότι η αρνητική στάση μπορεί να οφείλεται σε φόβους για παρενέργειες των εμβολίων και διστακτικότητα μεταξύ ορισμένων γιατρών.
Στις 10 χώρες της Ευρώπης, περιπτώσεις ιλαράς, η οποία μπορεί να προκαλέσει τύφλωση και εγκεφαλίτιδα, έχουν διπλασιαστεί σε αριθμό κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2017 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος δήλωσε τον περασμένο μήνα το ECDC.
Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερο ακτιβισμό μεταξύ των γονέων και των υπαλλήλων της δημόσιας υγείας. Την περασμένη εβδομάδα, ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ένας πατέρας θα μπορούσε να επιμείνει το παιδί του να εμβολιασθεί παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του, επειδή ήταν προς το συμφέρον του παιδιού.

 

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις