Το σύστημα επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ σε σημεία φροντίδας προσφύγων/ μεταναστών, κατά την εβδομάδα 27/2017 (03/07 έως 09/07) έλαβε δεδομένα από 37 Κέντρα Φιλοξενίας σε σύνολο 38 Κέντρων που μετέχουν στο σύστημα (ποσοστό 97%). Κατά την εβδομάδα αυτή, παρατηρήθηκε μεμονωμένη έξαρση κρουσμάτων του συνδρόμου “εξάνθημα με πυρετό” στις 04/07. Συγκεκριμένα, την ημερομηνία αυτή δηλώθηκαν 6 περιστατικά του συνδρόμου “εξάνθημα με πυρετό” από ένα Κέντρο Φιλοξενίας. Η περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για περιστατικά ανεμευλογιάς σε παιδιά κάτω των 15 ετών. Δεν δηλώθηκαν περαιτέρω περιστατικά από το εν λόγω κέντρο τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ η ανεμευλογιά είναι μια οξεία ιογενής νόσος, με χαρακτηριστικό εξάνθημα, που προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς- έρπητα ζωστήρα (VZV), ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ερπητοιών.

Ο έρπης ζωστήρας είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από τοπικές εκδηλώσεις και οφείλεται σε αναζωπύρωση του  ιού VZV που μετά την πρωτοπαθή λοίμωξη παραμένει στα παρασπονδυλικά γάγγλια. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ανεμευλογιά είναι κατά κανόνα ήπια νόσος στην παιδική ηλικία, ενώ σε πληθυσμούς στους οποίους δεν εφαρμόζεται εμβολιασμός των παιδιών (όπως στις χώρες προέλευσης όσων διαμένουν στα ΚΦΠΜ) εκδηλώνεται ως “παιδική ασθένεια” με επιδημίες σε τακτά διαστήματα.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε μεμονωμένη έξαρση κρουσμάτων του συνδρόμου “υποψία ψώρας” στις 04/07. Περαιτέρω διερεύνηση της έξαρσης δεν ανέδειξε κάποια συρροή σημαντικού μεγέθους σε μεμονωμένο κέντρο φιλοξενίας. 

Mέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, που λειτουργεί παράλληλα με το σύστημα επιτήρησης σε σημεία προσφύγων/ μεταναστών, δηλώθηκε 1 περιστατικό ηπατίτιδας Α σε πρόσφυγα που διαμένει σε δομή φιλοξενίας, για το οποίο ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία