Περισσότερα από 1 στα 5 παιδιά με σύνδρομο Tourette διαγιγνώσκονται και με  αυτισμό, αναφέρει νέα έρευνα.

Δεν είναι πιθανό τόσα παιδιά να έχουν και τις 2 διαταραχές. Πιο πιθανό είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Tourette συχνά να μιμούνται ή να φαίνονται αρκετά παρόμοια με αυτά του αυτισμού, δήλωσαν ερευνητές.

Η  Sabrina Darrow, του University of California, San Francisco, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι αν και οι διαγνώσεις αυτισμού ήταν υψηλότερες σε ανθρώπους με σύνδρομο Tourette, μέρος της αύξησης μπορεί να οφείλεται σε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του αυτισμού, ιδιαίτερα οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που συνδέονται πιο ισχυρά με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Άνθρωποι με Tourette που είχαν και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή διαταραχή έλλειψης συγκέντρωσης/υπερκινητικότητας ήταν πιο πιθανό να πληρούν τα κριτήρια για αυτισμό. Για παράδειγμα, ποσοστό 83% αυτών που πληρούσαν τα κριτήρια για αυτισμό επίσης πληρούσαν τα κριτήρια για ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Η έρευνα περιέλαβε 535 παιδιά και ενήλικες με σύνδρομο Tourette. Συμπλήρωσαν τεστ για αυτισμό. Σχεδόν το 23% των παιδιών πληρούσε τα κριτήρια για αυτισμό, όπως και το 9% των ενηλίκων.

Στο γενικό πληθυσμό, τα ποσοστά αυτισμού είναι μεταξύ 0,3 και 2,9%.

Τα ευρήματα στηρίζουν την ιδέα ότι τα παρόμοια συμπτώματα των 2 παθήσεων μπορεί ενδεχομένως να εξηγούν γιατί αυτά τα παιδιά ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με αυτισμό.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το σύνδρομο Tourette συνήθως διαγιγνώσκεται μεταξύ 3 και 9 ετών. Τα συμπτώματα πιο συχνά φτάνουν στην κορύφωση τα πρώτα χρόνια της εφηβείας και αρχίζουν να υποχωρούν μετά την ηλικία των 20.

Τα παιδιά είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πληρούν τα κριτήρια αυτισμού σε σχέση με τους ενήλικες, υποδεικνύοντας ότι καθώς υποχωρούν τα τικ υποχωρούν και τα συμπτώματα αυτισμού. Αντίθετα, τα συμπτώματα αυτισμού συνήθως είναι δια βίου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Πηγές:
Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστά λόγω απογραφής τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στις 29 Δεκεμβρίου
Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα Dentist Pass
Δεύτερη ημέρα Πανελληνίου Συνεδρίου – Συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ΕΣΥ