Είναι μερικά από τα πιο σπάνια σύνδρομα που ταλαιπωρούν ανθρώπους και κάνουν τη ζωή τους κόλαση.

Ακατανόητες γκριμάτσες, κινήσεις του σώματος που δεν μπορούν να ελεγχθούν, ξαφνικές κραυγές. Αυτά είναι κάποια από τα συμπτώματα του συνδρόμου Tourette. Πρόκειται για μια νευροψυχιατρική διαταραχή, η οποία εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το σύνδρομο Tourette είναι μόνο οι βρισιές που ξεφεύγουν από τους ασθενείς παρά τη θέλησή τους. Λάθος. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά αφορά μόνο το 20% με 30% των ασθενών.

Στο μεταξύ έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες στον εγκέφαλο των ανθρώπων που πάσχουν από το σύνδρομο Tourette. Για τον έλεγχο των κινήσεων απαιτείται ένα πολύπλοκος συνδυασμός νεύρων στον εγκέφαλο, ο οποίος δεν λειτουργεί σωστά στους ασθενείς με σύνδρομο Tourette.

Στους ασθενείς με σύνδρομο Tourette, η συνεργασία αυτή μεταξύ των διαφόρων κέντρων του εγκεφάλου είναι προβληματική.

Διάγνωση

Η διάγνωση του συνδρόμου Tourette γίνεται κυρίως στην παιδική ηλικία. Δεν σημαίνει όμως ότι κάθε τικ οφείλεται σε αυτό το σύνδρομο. Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον ένα φωνητικό και δυο κινητικά τικ για πάνω από ένα χρόνο. Εκτιμάται ότι το 0,7% με 1% των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχει από το σύνδρομο Tourette.

Το σύνδρομο Capgras κάνει κάποιον να πιστεύει πως οι κοντινοί του άνθρωποι έχουν αντικατασταθεί με σωσίες. Οι ασθενείς το πιστεύουν ακράδαντα. Κανένα λογικό επιχείρημα δεν μπορεί να τους πείσει για το αντίθετο, όπως για παράδειγμα ότι υπάρχουν πράγματα που μόνο οι γονείς, τα αδέλφια ή οι σύζυγοι μπορεί να γνωρίζουν.

Πρόκειται για μια διαταραχή του εγκεφάλου. Παρατηρείται ένα χάσμα ανάμεσα σε αυτό που αντιλαμβάνονται τα οπτικά νεύρα και στο συναίσθημα. Ξαφνικά δεν νιώθει κανείς όπως θα έπρεπε να νιώθει για κοντινούς του ανθρώπους, οι οποίοι γίνονται τελείως ξένοι. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει βρεθεί θεραπεία αυτής της ασθένειας. Αντιμετωπίζεται καλύτερα σε ανθρώπους που έχουν χτυπήσει στο κεφάλι. Οι υπόλοιποι είναι συχνά υποχρεωμένοι σε ολόκληρη τη ζωή τους να παίρνουν φάρμακα.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα