Η ιατρική ομάδα του Τμήματος Ορθοπεδικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, πραγματοποίησε την πρώτη στο είδος της διορθωτική χειρουργική επέμβαση κατάγματος σπονδυλικής στήλης, με τη βοήθεια δύο ρομπότ.

Ο ασθενής, 42 ετών, εργάτης σε εργοστάσιο, εισήχθη στο νοσοκομείο φέροντας σοβαρά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, με έξι σπασμένους σπόνδυλους και δύο κατάγματα στο πόδι. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στο υβριδικό χειρουργείο του Hadassah, στο οποίο χρησιμοποιούνται τα δύο ρομπότ.

Όπως εξηγεί o καθηγητής Meir Liebergall, «το πιο πρωτοπόρο από τα δύο ρομπότ ονομάζεται Zeego και βοηθά στη δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων την ώρα που ο χειρούργος κάνει την επέμβαση, κάτι που επιτρέπει στον γιατρό να ξέρει ακριβώς που είναι το κάθε όργανο ή οστό στο σώμα, χωρίς τη βοήθεια αξονικού τομογράφου πριν τη εγχείρηση και ακτινογραφιών μετά την εγχείρηση».

Το Zeego το χειριζόταν ο ορθοπεδικός χειρούργος δρ. Josh Schroeder, σε συνεργασία με την δρ. Amal Khouri, η οποία χειριζόταν το άλλο ρομπότ, που ονομάζεται «Αναγέννηση», το οποίο κατασκευάστηκε από την Ισραηλινή εταιρεία Mazor Robotics. Τα δύο ρομπότ επικοινωνούσαν συνεχώς κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, βοηθώντας τους χειρούργους να τοποθετήσουν 11 ορθοπεδικές βίδες με εξαιρετική ακρίβεια.

Ο ασθενής λέει: «Εργάζομαι σε ένα μεγάλο εργοστάσιο έξω από την Ιερουσαλήμ, όπου κατασκευάζω μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες. Πριν να προλάβω να αρχίσω τη δουλειά μου, ένας μεταλλικός τοίχος έπεσε πάνω μου και με κάρφωσε στο έδαφος. Ο πόνος ήταν αφόρητος και δεν μπορούσα να κινηθώ. Και τώρα μου λένε ότι θα μπορώ να περπατήσω όταν βελτιωθεί η κατάσταση του ποδιού μου. Είμαι απίστευτα ευγνώμων κι όλα αυτά έγιναν δυνατά με τη βοήθεια της εκπληκτικής τεχνολογίας του Hadassah”.

Πηγές: iMER